Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană: Există premisele ca monitorizarea în cadrul MCV să se finalizeze

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 martie 2021

Reprezentanții Comisiei Europene susțin că există premisele ca România să scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să fie evaluată în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept. 

Stelian Ion, ministrul Justiției, a avut o întâlnire cu experții Comisiei Europene, în cadrul căreia au fost abordate teme precum stadiul proiectului de lege pentru desființarea SIIJ, procesul de modificare al legilor justiției, noua Strategie Națională Anticorupție și activitatea ANABI, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Apreciem cooperarea cu instituțiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept şi contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia, la nivelul Uniunii Europene. În funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI: Memoriu semnat de peste 1.000 de procurori și judecători: Avizul CSM la trimiterea magistraților în judecată, perceput ca „filtru neconstituțional” și „superimunitate”

Ministrul Justiției a transmis că proiectele celor trei legi ale justiției urmează să fie definitivate și transmise Comisiei de la Veneția pentru aviz. În plus, acestea ar urma să fie adoptate de Guvern până la finalul lunii aprilie.

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiției. Am primit propuneri din partea magistraților, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita şi avizul Comisiei de la Veneția şi al GRECO. În același timp, ne așteptăm şi la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi”,  a declarat Stelian Ion.

Strategia Națională Anticorupție va fi adoptată în toamna anului 2021, în timp ce Ministerul Justiției și ANABI au inițiat consultările pentru definitivarea proiectului de strategie integrată pentru recuperarea prejudiciilor.

Strategia va include un plan de acțiuni 2021 -2025 cu măsuri legislative și administrative de consolidare a ANABI, dar și de creștere a eficienței în ansamblu a sistemului instituțional – poliție, parchet, instanțe, ANABI si ANAF”, a precizat sursa citată.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU VIDEO Președintele CSM, despre dosarul 10 august: A stârnit multe sensibilităţi. Declarațiile precum „dosare luate cu japca”, nefericite. Procurorul care l-a clasat s-a pensionat chiar cu votul domnului ministru al Justiției/ Ce spune Bogdan Mateescu despre situația din CSM și relația cu Stelian Ion

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW