Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Raport favorabil din partea UEFA pentru Sebastian Colțescu. Arbitrul român nu a folosit cuvinte rasiste în timpul meciului PSG – Istanbul Basaksehir

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 11 februarie 2021

Inspectorul de Disciplină și Etică al UEFA a întocmit un raport favorabil arbitrilor Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, din care reiese că cei doi nu a utilizat cuvinte rasiste în timpul meciului Paris Saint Germain – Istanbul Basaksehir, din grupa H a Ligii Campionilor, potrivit publicației ProSport.

UPDATE: UEFA a transmis într-un comunicat oficial că au fost deschise proceduri disciplinare împotriva arbitrilor Sebastian Colțescu și Octavian Șovre.

„În urma unei anchete desfăşurată de un inspector al Comisiei UEFA de Etică şi Disciplină, în legătură cu evenimentele care au dus la suspendarea meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK, din Liga Campionilor, pe 8 decembrie 2020, au fost deschise proceduri împotriva d-lui Sebastian Constantin Colţescu şi a d-lui Octavian Şovre pentru o potenţială violare a articolului 11 din Regulamentul Disciplinar al UEFA”, se arată în comunicatul UEFA, citat de Agerpres.

Raportul Inspectorului UEFA

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul UEFA, citat de ProSport.

Context

Jucătorii celor două echipe au părăsit terenul de joc în minutul 17 al meciului, după ce au considerat că arbitrul Sebastian Colțescu, al patrulea oficial al partidei, ar fi avut o exprimare rasistă la adresa fostului atacant camerunez Pierre Webó, membru în staff-ul tehnic al echipei oaspete.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW