Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raluca Turcan: Salariul minim este mic, dar este un nivel pe care angajatorii din sistemul privat îl pot susține

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2021

Raluca Turcan consideră că valoarea salariului minim este mică, dar a precizat că este o valoare pe care mediul privat o poate susține. Ministrul Muncii le-a transmis angajaților din sistemul bugetar, care au organizat mai multe acțiuni de protest în ultima lună, că orice majorare de venit ar trebui să fie acompaniată de o creștere a puterii de cumpărare. 

Salariul minim este mic, ca să fiu foarte sinceră cu dvs., însă nivelul pe care l-am stabilit pentru anul acesta, de 2.300 de lei brut, este un nivel pe care angajatorii, mediul privat, s-au angajat să-l poată duce în condiţii de criză economică, de contracţie după o criză sanitară”, a declarat ministrul Muncii, miercuri seară, la Antena3.

În acest moment, din cei 1,6 de milioane de angajați cu salariul minim pe economie, 1,4 milioane lucrează în mediul privat, a precizat ministrul.

În mediul privat, dacă salariul minim nu este raportat la productivitatea muncii, la rata inflaţiei, eventual la alţi indicatori de sustenabilitate economică, rişti ca dacă faci această majorare superficial, economia să se contracte şi să dispară locuri de muncă, să se închidă afaceri”, a precizat Raluca Turcan.

Întrebată fiind ce mesaj transmite angajaților din sistemul bugetar care au organizat mai multe proteste în ultima lună, Turcan a afirmat că orice majorare de venit ar trebui făcută astfel încât să poată fi acompaniată de o creștere a puterii de cumpărare.

Dacă noi am privi lucrul acesta, poate nu suficient de raţional, ca să nu zic populist, am risca să facem nişte creşteri forţate, să nu-ţi ajungă cheltuielile, să ai cheltuieli mult mai mari decât veniturile, iar ca să poţi să ţi le acoperi, să trebuiască să te împrumuţi. Dacă cei din jurul tău îşi dau seama că tu consumi mai mult decât poţi duce, atunci îţi cresc valoarea împrumuturilor pe care le iei şi, până la urmă, se întoarce împotriva oamenilor. Ai inflaţie, ai devalorizare a leului, ai scăderea puterii de cumpărare şi implicit scăderea calităţii vieţii”, este mesajul ministrului Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 50716 additional Information on that Topic: mainnews.ro/raluca-turcan-salariul-minim-este-mic-dar-este-un-nivel-pe-care-angajatorii-din-sistemul-privat-il-pot-sustine/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *