Rafila: Suntem în stare de alertă epidemică. Nu ne dorim să impunem vreun fel de restricții
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut joi, 5 ianuarie, o conferință de presă comună, în contextul în care am intrat în sezonul virozelor respiratorii. S-a emis o serie de recomandări și s-a stabilit că nu se declară epidemie de gripă. Totodată, cei doi au subliniat că școlile vor începe în mod normal de luni, 9 ianuarie.
Conform ministrului, este posibil ca în acest sezon cel mai mare număr de infecții cu viroze respiratorii, inclusiv gripă, să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. În prezent, rata de pozitivare la gripă este de 37%.
În acest sezon, două persoane și-au pierdut viața în țara noastră ca urmare a infectării cu virusul gripal tip A, subtipul H3, respectiv H1. Este vorba de două de două femei din municipiul București cu vârsta de 25, respectiv 50 de ani, nevaccinate antigripal.
Alexandru Rafila a mai explicat că situația particulară din acest an, în care gripa a apărut mai repede decât în anii precedenți, se datorează situației din 2021 – 2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, dat fiind faptul că cetățenii au stat în izolare sau au purtat măști de protecție. Ca urmare, populația are o imunitate redusă la aceste virusuri.
De ce nu se declară epidemia de gripă
Întrebat de ce nu se declară epidemie de gripă, ministrul Sănătății a precizat că autoritățile nu își doresc să impună restricții, precum carantina și izolarea.
„Ceea ce ne dorim este nu să introducem vreun fel de restricții, ci să facem populația partener în luarea celor mai bune decizii, încât să ținem sub control un fenomen natural, o infecție virală, gripa (…) Suntem în stare de alertă epidemică (…)”, a subliniat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Măsuri recomandate
Astfel, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au remis populației generale o serie de recomandări, anume:
1. Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
2. Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
3. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
4. Consultarea medicului de familie în apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
5. Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
6. Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, bolnavii cronici.
Ministerul Sănătății a emis și o serie de recomandări pentru unitățile sanitare, unde decizia punerii lor în funcțiune aparține managerilor de spital, după consultarea cu direcțiile de sănătate publică.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii