Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rafila promite că „în toamnă” vor începe lucrările pentru Spitalul Regional Iași. Licitațiile nu au fost încă lansate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 mai 2023

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a susținut marți, 23 mai, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că lucrările la Spitalul Regional Iași vor începe „în toamnă”, asta deși niciun dintre licitațiile pentru execuție nu au fost lansat în SEAP. 

Pandemia de COVID-19 a demonstrat, dacă mai era cazul, necesitatea investițiilor majore în infrastructura spitalicească. Construirea a trei spitale regionale – Cluj, Craiova și Iași -, asumată prin programul de guvernare al coaliției PNL, USR PLUS și UDMR, ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru sistemul de sănătate.

Chiar dacă Guvernul a rezolvat parțial problema finanțării prin intermediul unui mix de fonduri (Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat) modul în care Ministerul Sănătății derulează cele trei proiecte nu este dătător de speranțe.

Rafila insistă cu termene fără acoperire

A fost nevoie de aproximativ 3 ani pentru ca ministerul să finalizeze cele trei licitații pentru proiectarea unităților medicale, ceea ce însă nu-l împiedică pe ministrul Alexandru Rafila să insiste că acestea vor fi finalizate și operaționalizate până la finele anului 2027. Mai mult, acesta susține că lucrările vor demara în această toamnă.

„Echipa Ministerului Sănătății a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitațiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. La Iași, proiectul a fost finalizat și, din toamnă, va începe construcția efectivă a spitalului Regional”, a afirmat ministrul sănătății.

Numai că licitațiile pentru execuția lucrărilor nu au lansate. În SEAP se regăsesc doar două anunțuri de intenție, publicate de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Spitale, pentru supravegherea lucrărilor, respectiv pentru lucrări pregătitoare (organizare de șantier, terasamente, excavare grosieră, deviere de utilități).

Licitația pentru construirea efectivă a spitalului se lasă încă așteptată.

Spitalul Regional de Urgență din Iași ar urma să fie organizat pe mai multe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite, și ar urma să aibă 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii și 19 săli de operații. Investiția este estimată la 421 milioane euro fără TVA.

Comentarii