Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Radu Mihail, liderul senatorilor USR: Îndemnăm pe toată lumea din Senat să voteze miercuri inţiativa „Fără penali în funcţii publice”

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2020 Etichete: , ,

 Liderul grupului USR din Senat a precizat că prioritatea Alianței este de a organiza referendumul pentru revizuirea Constituției aferent inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Radu Mihail susține că acest lucru ar fi posibil dacă inițiativa va intra în plenul de miercuri al Senatului.

Prioritatea noastră este să ne asigurăm că referendumul pentru revizuirea Constituţiei aferent iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” va avea loc pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Am ridicat această problemă în Biroul permanent, pentru ca iniţiativa să fie dezbătută în cele două Comisii raportoare şi să intre cel târziu în plenul de miercuri al Senatului. Comisia de constituţionalitate se va reuni în şedinţă, marţi, la 10.00, şi i-au invitat şi pe cei de la Comisia juridică. Am subliniat în Biroul permanent faptul că, dacă nu va exista voinţă politică în comisii, iniţiativa poate fi adoptată de către plen, plenul fiind suveran. Dacă Senatul demonstrează, în ultima clipă, înţelepciune şi voinţă, putem să trecem legea miercuri fără niciun fel de problemă. Îndemnăm pe toată lumea din Senat să voteze miercuri inţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Este important ca referendumul să aibă loc pe 6 decembrie, pentru că orice întârziere creează posibilitatea de a avea un alt scrutin, pe o altă dată, în condiţii de pandemie, ceea ce nu doreşte nimeni”, a declarat, luni, Radu Mihail, pentru Agerpres.

Acesta a precizat că ordinea de zi a plenului de miercuri va fi stabilită marți, iar inițiativa „Fără penali în funcții publice” ar trebui să fie aleasă din alte 100 de inițiative.

Sunt în discuţie vreo 100 de iniţiative, dintre care trebuie să le alegem pe cele care vor fi dezbătute miercuri în plen. Sper ca şi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să se găsească pe ordinea de zi a plenului de miercuri”, a adăugat Radu Mihail.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților pe 14 iulie și urmează să fie adoptată de Senat ca for decizional. Pentru ca inițiativa să devină lege, referendumul aferent ar trebui să fie organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat și, ulterior, aprobat.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/radu-mihail-liderul-senatorilor-usr-indemnam-pe-toata-lumea-din-senat-sa-voteze-miercuri-intiativa-fara-penali-in-functii-publice/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/radu-mihail-liderul-senatorilor-usr-indemnam-pe-toata-lumea-din-senat-sa-voteze-miercuri-intiativa-fara-penali-in-functii-publice/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *