Radiografie a războiului din Ucraina după doi ani: Percepții pesimiste în Europa, lipsa ajutoarelor din SUA și divergențe în rândul statelor UE
Sâmbătă, 24 februarie, se împlinesc doi ani de când Ucraina este măcinată de bombe. În urmă cu doi ani, în jurul orei cinci dimineața, Vladimir Putin anunța că Federația Rusă începe „o operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine. Unii au prezis că ar putea dura doar trei zile până ca forțele ruse să cucerească Kievul, însă pe măsură ce războiul intră în al treilea an, președintele rus pare să aștepte ca sprijinul occidental pentru Ucraina să pălească. Deși sprijinul de la nivelul Uniunii Europene (UE) este încă unul larg, doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Federația Rusă, conform unui sondaj realizat la nivelul UE, cu încheierea războiului printr-un compromis al Ucrainei văzută ca cel mai probabil punct final.
Situația de pe front
Moscova a obţinut mici câştiguri în ultimele luni şi a revendicat o victorie majoră la sfârşitul săptămânii trecute, când a preluat controlul asupra oraşului Avdiivka, în regiunea Donetsk din estul extrem de disputat. Oficialii ucraineni au descris pierderea drept o consecință directă a lipsei de muniție din vest.
Un comandant de pluton ucrainean, cu numele de cod „Tygr”, estimează că doar 60-70% dintre miile de oameni din brigada sa, la începutul conflictului, încă mai sunt la datorie. Restul au fost uciși, răniți sau au renunțat la luptă din cauza vârstei sau îmbolnăvirii, relatează Reuters.
Reuters a discutat cu mai mult de 20 de soldați și de comandanți ucraineni, pe diferite secțiuni ale frontului de 1.000 de kilometri din estul și sudul Ucrainei. Deși încă sunt motivați să-i oprreească pe invadatori, ei vorbesc de provocările dure cu care se confruntă în încercarea de a opri o armată mult mai mare și mai bine aprovizionată, în condițiile în care ajutorul militar din Occident întârzie sau e insuficient.
Tot mai mulți europeni cred că Ucraina nu are cum să câștige
Doar 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate să câștige războiul, în timp ce 20% cred că Federația Rusă are cele mai mari șanse de victorie, potrivit unui studiu realizat de organizația European Council for Foreign Relations (ECFR) în ianuarie 2024.
41% dintre europeni cred că Europa ar trebui să pledeze pentru o încheiere a războiului prin compromis – renunțarea de către Ucraina a teritoriilor pierdute. 31% cred că Europa trebui să ajute Kievul până la recucerirea lor.
Lipsa ajutoarelor din SUA
Casa Albă a anunţat joi, 12 februarie, că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă „a încetat”, din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev.
Președintele american Joe Biden a avertizat că în lipsa ajutorului SUA pentru Ucraina, un alt oraș va cădea în mâinile rușilor. Biden a descris blocarea în continuare a ajutorului militar de către Congres drept „absurdă” și „neetică”. Și purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a cerut congresmenilor americani să aprobe „fără întârziere” această asistență de 60 de miliarde de dolari, după victoria militară simbolică a Moscovei de la eșecul contraofensivei Kievului lansată vara trecută.
Opoziția unor state UE
De la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse, statele membre UE au oferit Ucrainei un sprijin de peste 85 de miliarde de euro, inclusiv asistență economică, ajutor umanitar și sprijin militar. Solidaritatea continuă în ciuda opoziției din partea unor state membre.
Premierul ungar Viktor Orban nu a reușit să blocheze ajutorul UE de 50 de miliarde pentru Ucraina. Guvernul ungar „a luptat să obţină şi a obţinut o garanţie” că fondurile cuvenite Ungariei „nu pot fi trimise în Ucraina”, a afirmat premierul ungar Viktor Orban într-un mesaj postat joi pe Facebook, în care subliniază că Ungaria nu participă la război, nu trimite arme şi este de partea păcii, relatează Agerpres.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii