Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Cetățean britanic, arestat preventiv după ce ar fi sustras peste 2 milioane de lei din conturi bancare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat vineri, 25 noiembrie, că un cetățean britanic a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că ar fi făcut parte dintr-o grupare care ar fi furat bani din mai multe conturi bancare la care au obținut acces în mod ilegal.

Este vorba de o grupare acuzată de obținerea de foloase patrimoniale prin săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare a banilor.

Gruparea ar fi pus în practică un mecanism, începând cu sfârșitul anului 2014, prin care transmitea e-mailuri ce conțineau „software malițios, obținându-se accesul la aplicațiile de internet banking” ale victimelor, iar, ulterior, transferau „fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziție și administrate de membrii grupării”, arată procurorii.

Sumele de bani obținute în această modalitate au fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi și împărțirea acestora în cadrul grupului”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, cetățeanul britanic a fost acuzat că s-ar fi folosit de 2 persoane care și-au pus la dispoziție conturile bancare pentru membrii grupării. Totodată, este acuzat că ar fi efectuat peste 50 de tranzacții, prin intermediul cărora a produs o pagubă de 2,06 milioane de lei, dintre care ar fi fost recuperați și restituiți victimelor doar 521.000 de lei.

Banii obținuți de inculpat au fost folosiți pentru achiziționarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente în cuantum de peste 300.000 de euro”, se arată în comunicatul DIICOT.

Un alt cetățean român a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW