Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Putin, discurs la un an de la invazia din Ucraina: Ei au început războiul, noi am folosit forța pentru a-l opri

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 februarie 2023 Etichete: , ,

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului rus, marți, 21 februarie, cu câteva zile înaintea aniversării unui an de război în Ucraina. Putin nu a dat semne că și-ar retrage trupele din țara vecină, ci din contră, a promis că „operațiunea militară specială” își va atinge obiectivele. Mai mult, liderul de la Kremlin a pasat responsabilitatea vieților distruse în Ucraina înspre Occident.

„Mă adresez dumneavoastră într-un context complicat. În urmă cu un an, pentru a apăra oamenii de pe pământurile noastre istorice, pentru a neutraliza amenințarea lansată de regimul neonazist din Ucraina, s-a decis lansarea unei operațiuni militare speciale. Într-un mod gradual și hotărât, ne vom atinge obiectivele. 

Din 2014, Donbas a luptat pentru dreptul de a vorbi cu limba sa și de a trăi pe pământul său, în ciuda urii regimului de la Kiev. Făceam totul pentru a putea să o rezolvăm pe cale pașnică. Dar, în spatele nostru, se pregătea un alt scenariu. Declarațiile liderilor occidentali de a propune o soluție pașnică s-au transformat în minciuni. Totul a fost făcut pentru a-i sprijini pe teroriștii din Donbas”, și-a început liderul de la Kremlin discursul de peste o oră și jumătate.

Sevastopol era următoarea țintă

Putin a declarat că războiul nu a fost început de Federația Rusă, ci de puterile occidentale, de care Rusia a fost nevoită să se protejeze. Liderul de la Kremlin susține că Ucraina, sprijinită de Occident, se pregătea să atace Donbasul, apoi Sevastopolul.

„Noi credem în sistemul de securitate indivizibil. Ne-am propus să abordăm problemele legate de punerea sa în aplicare. Ca răspuns, am primit întotdeauna o reacție ipocrită și neprietenoasă: extinderea NATO, desfășurarea de lansatoare de rachete la granițele noastre. Nicio țară din lume nu are atâtea baze în străinătate ca Statele Unite.

În decembrie 2021, am trimis SUA proiectul nostru de acord privind sistemul de securitate. În toate punctele importante am fost refuzați. Amenințarea era în creștere, nu aveam nicio îndoială că în februarie 2022 totul era pregătit pentru a lansa o operațiune sângeroasă în Donbas. Ei au început războiul, noi am folosit forța pentru a-l opri. (…) bOiectivul Occidentului este puterea nelimitată şi Sevastapolul este, evident, următoarea ţintă după Donbas”

Discursul lui Putin a fost cu atât mai aşteptat, întrucât a venit după vizita istorică de luni la Kiev a președintelui Statelor Unite, Joe Biden. Detalii aici.

Și președintele american va susține marți un discurs, la Varșovia.

CITEȘTE ȘI: 1 an de război în Ucraina. Ce s-a schimbat în tot acest timp pentru România

Sursa foto: Kremlin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW