Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Putin cere garanții clare din partea NATO: Au mințit că nu se extind, dar au apărut sisteme balistice în România şi Polonia

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 decembrie 2021

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi, 23 decembrie, la conferinţa sa de presă anuală tradiţională, de sfârşit de an, despre situația de la granița cu Ucraina, pandemia de COVID-19, cazul Navalnîi, dar și despre preţurile mari la gaze în Europa. Conferința a durat aproape 4 ore. Între altele, el a evocat sistemele balistice NATO în România şi Polonia, cerând garanții clare de securitate Rusiei din partea alianței.

Depsre tensiunile cu Ucraina, liderul Rusiei a spus că orice altă mișcare din partea NATO spre est este „inacceptabilă”, potrivit Euronews.

Întrebat de ce garanții are nevoie Rusia pentru a exclude categoric o invazie a Ucrainei, Putin a subliniat că Moscova „a arătat clar că orice altă mișcare NATO către est este inacceptabilă”. Potrivit serviciilor americane de informații, până la 90.000 de soldați și echipamente militare ruse sunt în prezent desfășurate în apropierea graniței cu Ucraina.

Kremlinul neagă orice intenție de invadare a Ucrainei, acuzând americanii și aliații lor că amenință Moscova cu sprijinul politico-militar pentru Kiev și forțele sale din Marea Neagră. Putin a avansat săptămâna trecută mai solicitări aliaților NATO, pentru a reduce tensiunile în zonă, care includ încetarea sprijinului militar al NATO și al Washingtonului pentru Ucraina, interzicerea oricărei extinderi a Alianței Atlantice și încetarea tuturor activităților militare occidentale în apropierea Rusiei.

Solicitările Moscovei au fost considerate „inadmisibile” de multe voci occidentale. Acum, Washingtonul și Moscova plănuiesc să poarte discuții în acest sens, în ianuarie. La rândul său, președintele Rusiei a apreciat că cerințele nu sunt „exagerate”.

„SUA își desfășoară rachetele în apropierea caselor noastre, pe veranda casei noastre”, a susținut Vladimir Putin. „Ce ar crede americanii dacă noi, de exemplu, am decide să venim la granița dintre Canada și SUA sau Mexic și SUA și să ne desfășurăm rachetele acolo?”, a continuat liderul rus.

Vladimir Putin a acuzat NATO că a încălcat o promisiune din 1990, când ar fi acceptat, după spusele lui Putin, să nu mai facă nicio mișcare în est.

„Am spus nici un centimetru spre est. Asta a fost garanția NATO în 1990. Ce s-a întâmplat după? Ne-au păcălit”, a continuat el.

„Ce nu-i clar aici? Oare noi ne amplasăm rachetele în apropierea frontierelor Statelor Unite? Nu, SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, se află deja în pragul (casei noastre). (…) Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul contează… ‘Nici un centimetru spre est’, ne-au spus în anii ’90. Şi ce dacă? Au trişat. Pur şi simplu ne-au păcălit cu neruşinare! Cinci valuri de extindere a NATO, iar acum, ce să vezi, au apărut deja sisteme în România şi Polonia”, a subliniat şeful statului rus, conform traducerii din rusă în engleză oferite de Reuters și citată de Agerpres.

Vaccinarea rușilor

De asemenea, președintele Rusiei a vorbit și despre pandemia de COVID-19 și vaccinarea populației. El a susținut că 59,4% dintre cetățeni au formă de protecția împotriva COVID-19, fie că e vorba de vaccinare sau vindecare după trecerea prin boală.

„Este insuficient. Trebuie să ajungem la imunitatea de turmă, la aproximativ 80% din populație protejată”, a indicat Putin, apreciind că acest obiectiv ar putea fi îndeplinit în primele trei luni ale anului 2022 sau, cel mai târziu, până în luna iunie 2022.

Redresarea economică a Rusiei

Putin a mai susținut că economia Rusiei și-a revenit mai repede din recesiunea cauzată de pandemie decât alte țări: „Declinul economiei noastre a fost de 3%, procent mult mai mic decât în ​​alte economii din întreaga lume. Ne-am redresat mult mai repede decât ​​alte țări”, a punctat acesta.

Cu toate acestea, inflația a crescut la 8%, dar Putin a evaluat munca conducerii țării ca fiind „satisfăcătoare”, cu rezultate „pozitive” și a apreciat că veniturile reale vor înregistrat o creștere – în medie – de 3,5% în acest an. El a estimat că economia va fi crescut cu 4,5% în acest an și că șomajul va fi scăzut sub nivelurile de dinainte de pandemie.

„Presupusa” otrăvire a lui Navalnîi

Liderul rus a abordat și subiectul „presupusei” otrăviri a lui Aleksei Navalnîi. El vrea să „întoarcă o nouă pagină” în acest caz. Întrebat despre ancheta cu privire la otrăvirea lui opozantului, Vladimir Putin s-a referit la el drept „omul despre care se presupune că a fost otrăvit”. Putin a reiterat că Rusia a cerut, dar nu a primit nicio dovadă, că Navalnîi a fost expus agentului neurotoxic Noviciok.

„Am trimis numeroase solicitări oficiale de la procuratura rusă, cerând orice documente care să dovedească otrăvirea. Nu există nici măcar o singură hârtie, nici măcar o dovadă. Cum să explicăm acest lucru? Nici măcar o singură (dovadă) a acestui Noviciok sau cum doriți să îi spuneți.

Am sugerat să ne trimitem specialiștii acolo, astfel încât să lucreze împreună. Eu le-am spus personal președintelui francez și cancelarului german: Lăsți-i pe specialiștii noștri să lucreze, haideți să luăm o probă, să vedem că avem motive pentru a deschide un dosar penal. Nimic!

Nici nu este nevoie să mai vorbim despre subiectul ăsta, să întoarcem această pagină”, a răspuns Putin, întrebat despre cazul opoznatului rus.

„Nu Rusia e de vină pentru prețurile la gaze”

Preşedintele rus a mai afirmat că nu Moscova este de vină pentru preţurile-record la gaze naturale din Europa. În plus, el a îndemnat Europa să semneze acorduri pe termen lung cu gigantul rus Gazprom (companie controlată de stat), dacă dorește să asigure aprovizionare stabilă la prețuri fixe.

„Cu contractele pe termen lung, prețurile sunt de trei, patru sau chiar șapte ori mai mici”, a subliniat Putin, citat de The Moscow Times.

În ultimii ani, Europa s-a îndreptat către acorduri pe termen mai scurt care oferă mai multă flexibilitate, dar necesită cumpărarea mai multor gaze la prețurile pieței.

„Văd aceste acuzații că Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pe ruta Yamal-Europa. Cumpărătorii nu au făcut nicio comandă de cumpărare, acesta este motivul”, a mai adăugat liderul statului rus.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW