Măsura limitării adaosului la produsele de bază ar putea fi extinsă / Plafonarea prețurilor la noi produse, luată în calcul
Măsura limitării adaosului comercial la produsele de bază ar putea fi extinsă, cu încă cel puțin 90 de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esențiale în lista alimentelor cu adaos limitat, susține PSD, în urma discuțiilor dintre Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil.
Social-democrații sunt de părere că datele statistice oficiale făcute publice de Institutul Național de Statistică arată că „decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază și-a atins obiectivele principale de a tempera inflația și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii”, conform comunicatului de presă oficial al PSD.
Mai mult, media statistică a prețurilor pentru produse alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, în iunie 2023, iar vârful cel mai scăzut al prețurilor la alimente a fost în luna august 2023. Chiar dacă prețurile au mai fluctuat, acestea nu au mai depășit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii.
Biroul de presă al PSD conchide comunicatul adăugând „trebuie subliniat că, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană, soluția promovată de PSD nu a perturbat piața de profil și nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români. Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianților prețuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creșterile speculative de prețuri practicate de unii comercianți pe fondul incertitudinilor economice regionale și globale”.
Carnea de miel, inclusă pe lista alimentelor cu preț plafonat
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a menționat luni, 15 ianuarie, că lista alimentelor cu prețuri plafonate va fi extinsă și după 31 ianuarie 2024, și că pe aceasta vor fi adăugate și alte noi produse, cum ar fi carnea de miel. „Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. (…) Deci lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul (…) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a declarat Florin Barbu, citat de Agerpres.
Ce alimente se înscriu pe lista cu adaosul comercial limitat
În iunie 2023, Guvernul a publicat OUG 67/2023 privind plafonarea la 20%, timp de trei luni, a adaosului comercial pentru 14 grupe de alimente de bază, iar termenul de intrare în vigoare a fost 1 august 2023. Printre prevederile OUG 67/2023 erau stipulate cotele de adaos comercial practicate de procesator și comercianți de maximum 20%, iar adaosurile comerciale se aplicau la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare.
Produsele alimentare care sunt incluse în schema de plafonare sunt pâinea albă simplă, laptele de vacă proaspăt cu grăsime 1,5%, brânza telemea din lapte de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai standard, ouă de găină, ulei de floarea-soarelui 1L, carne proaspătă pui, carne proaspătă porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți albi vrac și zahăr alb tos 1 kg. La finalul lunii octombrie pe listă au mai fost adăugate orezul cu bob rotund, cozonacul, bulionul de roşii, smântâna 12% grăsimea, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii