Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD, PNL și UDMR s-au pus de acord: Bani din PNRR pentru „baronii locali”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

Liderii partidelor ce formează coaliția de guvernare PSD, PNL și UDMR au convenit miercuri, 8 decembrie, ca anumite fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență să fie gestionate de autoritățile locale. 

„S-a discutat ordonanța pe PNRR, s-a ajuns la formă finală. Pentru câteva sectoare vor fi delegate sau vor putea să fie folosite și ADR, educație, sănătate și reforma socială. Aceste autorități regionale pot fi implicate în derularea de proiecte din aceste sectoare în PNRR”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, la finalul întâlnirii cu liderii celorlalte partide din coaliție.

În actuala formă a Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru autoritățile locale (municipii reședință de județ și municipiul București, inclusiv sectoarele, alte municipii, orașe și comune) sunt alocate 2,1 miliarde lei. Aceste fonduri ar urma să fie folosite, printre altele, pentru achiziția a 1.135 vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de eșapament: 200 de autobuze electrice/hidrogen din gamele de 12 metri, respectiv 18 metri, 515 de autobuze electrice/hidrogen din gama de 10 metri, 50 de tramvaie, 50 de troleibuze cu baterii, 320 buc – microbuze electrice/hidrogen) și 13.200 puncte de încărcare vehicule electrice în total, în toate categoriile de localități. Totodată, au fost cuprinse fonduri pentru achiziția a 1.000 de microbuze electrice pentru scopuri comunitare.

Adevărata miza

Așa cum se înțelege din declarația făcută de Florin Cîțu, acordul dintre cele trei partide vizează descentralizarea anumitor fonduri cuprinse, măsură solicitată intens de „baronii” din teritoriu, în componentele referitoare la educație, sănătate și reforma socială, care totalizează 6,246 miliarde euro.

Nu este clar deocamdată care ce sume ar vrea liderii coaliției să fie alocate autorităților locale suplimentar celor 2,1 miliarde euro deja cuprinse în PNRR, nici dacă Comisia Europeană va accepta acest transfer, în condițiile în care documentul a trecut deja de toate etapele de avizare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *