Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


PSD, PNL și UDMR propun modificarea regulamentului Camerei Deputaților / Ce sancțiuni riscă parlamentarii agresivi

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 februarie 2022

Deputații nu vor mai putea înregistra și transmite în direct ședințele Camerei Deputaților, iar violența fizică și verbală îndreptată împotriva unui alt parlamentar va fi sancționată, printre altele, cu 50% din indemnizație pe o perioadă de 6 luni, se arată în proiectul de modificare a regulamentului Camerei Deputaților inițiat de PNL, PSD și UDMR, obținut de Main News.

PSD, PNL și UDMR vor să le mai interzică deputaților să afișeze bannere în sălile de ședințe.

„Art. 245 1 . – Este interzisă participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenței fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”, este una dintre modificările aduse regulamentului Camerei Deputaților.

În cazul în care deputații sunt surprinși în timp ce transmit live ședințele Camerei Deputaților sau în timp ce agresează fizic sau verbal un alt parlamentar, aceștia pot fi evacuați imediat din sală.

„Președintele de ședință poate dispune concomitent și măsura suspendării ședinței până la evacuarea persoanei din sală sau până la renunțarea de către aceasta la utilizarea mijloacelor interzise sau prezentării scuzelor pentru agresivitate fizică sau verbală de la tribuna Camerei Deputaților”, potrivit sursei citate.

Pe lângă evacuare, deputații ar risca următoarele sancțiuni:

  • Reducerea indemnizației cu până la 50% până la 6 luni;
  • Reducerea luării de cuvânt la maxim 10 de secunde/intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul ședințelor Camerei Deputaților,  începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare de violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • Reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în violență verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • Retragerea și punerea la dispoziția Secretarului General al Camerei Deputaților pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcționarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât și logistica auto repartizate Grupului Parlamentar care prin acțiunile sale, ale deputaților sau ale angajaților săi pun în pericol buna funcționare și siguranța autorității publice, a demnitarilor sau angajaților acesteia în incinta Camerei Deputaților începând cu data constatării afectării  bunei funcționări a activității Camerei, aplicată prin decizie a Biroului Permanent al Camerei Deputaților conform procedurii prevăzute de art. 246 alin. (2), la sesizarea președintelui Camerei Deputaților, a unui grup parlamentar sau a unui deputat;

Propunerile de modificare a regulamentului Camerei Deputaților vin în urma scandalului provocat luni de George Simion și vor fi dezbătute miercuri în plen.

Vezi aici momentul în care George Simion l-a bruscat pe Virgil Popescu, în timp ce ministrul Energiei susținea un discurs în plenul Camerei Deputaților.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW