Protecția Cosumatorilor vrea să interzică eticheta Nutri-Score. Detalii de la șefii ANPC
Sistemul Nutri-Score, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, a transmis Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) marți, 18 octombrie. ANPC vrea să interzică marcarea produselor cu scala semafor, dar data nu este încă stabilită, deși inițial înaintase data de 1 noiembrie, stârnind reacții ale producătorilor.
„Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin „nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs <<sănătos>> ci poate fi chiar înşelător”, a declarat Anghel, citat de Agerpres.
ANPC a transmis în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score și că de la 1 noiembrie nu vor mai fi primite la raft produse cu această etichetă. Horia Constantinescu, comisar șef adjunct în cadrul ANPC, a transmis însă cu o zi în urmă la Europa FM că data nu este încă stabilită.
„Un nordic nu poate mânca ceea ce mănâncă un cetățean european din sudul acestui continent, pentru că au nevoie de aporturi valorice diferite, au nevoie de o cu totul altă alimentație, doar pentru a rezista climei în care aceștia locuiesc. Este adevărat că nici cel din sud nu trebuie să mănânce carne de ren. Și atunci intreb: carnea de ren în sud va fi notată cu D și în nord va fi notata cu A? Iată că toate aceste abordări au nevoie de o etalonare, de o abordare unitară la nivelul Comisiei Europene și abia după aceea vom putea ști dacă și în ce manieră vom putea transmite aceste informatii consumatorului”, a precizat și Horia Constantinescu.
Ce este sistemul Nutri-Score
Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul asupra calității nutriționale a produsului. Aceasta prezintă, prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutrițională.
A verde închis înseamnă valoare nutrițională cea mai bună. E roșu reprezintă valoare nutrițională nefavorabilă.
Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens, potrivit sursei menționate anterior.
În țara noastră, etichetarea produselor cu scala Nutri-Score este la latitudinea producătorilor.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii