Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Protecția Copilului: Autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii românilor din Leeds

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 iulie 2024

Autoritățile române își manifestă compasiunea față de suferința familiei de români din Leeds, ai căror copii au fost preluați de către statul britanic, dar consideră că motivele care au condus la această decizie sunt „legale și justificate”, a declarat luni, 22 iulie, Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției.

„Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă.

Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.

Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă.

Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine.

Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță”, a transmis președintele ANPDCA.

De la ce a pornit scandalul din Leeds

Un cartier din Leeds, Marea Britanie, a fost săptămâna trecută scena unor violențe stradale, când mai multe persoane, inclusiv români, au răsturnat o mașină de poliție și au incendiat un autobuz.

Incidentele au izbucnit în urma încercării statului de a prelua copiii unei familii de români, după ce unul dintre copii a fost spitalizat cu o rană la cap.

Mai multe videoclipuri postate pe platformele X și TikTok surprind incidentele violente. Într-unul dintre clipurile video făcute publice pe rețelele de socializare un român instigă publicul să „răstoarne mașina” și strigă „Rămâne istorie! Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”, după ce vehiculul a fost răsturnat.

Nouă cetățeni români implicați în incidentele din Leeds au fost reținuți, a informat MAE. Opt au fost deja eliberați.

Comentarii