Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Propunere îndrăzneață făcută de viceprimarul Stelian Bujduveanu: Piața Revoluției, spațiu exclusiv pietonal

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2023

Piața Revoluției din București ar putea deveni un spațiu destinat exclusiv pietonilor. Propunerea a fost lansată luni, 22 mai, de viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu, urmând să fie discutată în dezbatere publică. 

Bucureștiul este în acest moment un oraș sufocat din cauza traficului. În oraș sunt înmatriculate aproximativ 1,3 milioane de autoturisme, însă numărul real al celor care se află pe străzi ar putea fi mult mai mare, asta dacă le punem la socoteală pe cele înmatriculate în Ilfov sau alte județe, ori pe cele aflate în tranzit.

Ani la rând primarii au încercat să le facă pe plac șoferilor, lărgind uneori nepermis de mult anumite bulevarde sau creând noi și noi locuri de parcare, asta evident în detrimentul pietonilor. Trotuarele s-au îngustat iar de crearea de piste de biciclete nici nu s-a mai pus problema, excepție făcând doar cea de pe Calea Victoriei, singura la standarde occidentale.

Metoda însă s-a dovedit ineficientă pentru că astfel edilii au încurajat apariția de noi autoturisme pe șosele, care inevitabil nu vor avea suficient spațiu, indiferent câte benzi sau locuri de parcare ar vrea edilii să adauge.

Propunere îndrăzneața făcută de Bujduveanu

Soluția este una radicală, care însă a fost aplicată cu succes în Occident. Crearea de infrastructură pentru pietoni și bicicliști. În acest sens, Primăria Capitalei a încheiat un contract pentru elaborarea unui master plan pentru dezvoltarea rețelei de piste de biciclete. Pe lângă acesta, viceprimarul Stelian Bujduveanu și-ar dori transformarea Pieței Revoluției într-un spațiu dedicat exclusiv pietonilor.

„Cea mai reprezentativă zona din Capitală, Piața Revoluției, devine exclusiv pietonală! Este vorba despre zona din jurul Ateneului Român, care cuprinde: Piața George Enescu, Piața Revoluției și parcarea din fața Ministerului Afacerilor Interne. Acesta este proiectul pe care îl propunem și îl lansăm în dezbatere publică. Mai multe detalii despre proiect în curând”, a anunțat Stelian Bujduveanu.

Rămâne de văzut cât de reală este dorința administrației de a îmbunătăți infrastructura pentru pietoni, dar și cum vor digera șoferii această propunere.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW