Sunday, October 25, 2020
Jurnalism corect


Proprietarul Astra Vagoane a anunțat că va face plângere penală pe numele Gabrielei Firea / Valer Blidar: Apetitul doamnei Firea pentru firmele turcești nu este o noutate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 septembrie 2020 Etichete: , ,

Proprietarul Astra Vagoane, Valer Blidar, a anunțat că firma arădeană îi va face plângere penală pe numele primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru „defăimarea imaginii societății”, scrie Club Feroviar

Omul de afaceri o acuză pe Gabriela Firea de parti-pris față de firma turcească Durmazlar, concurenta Astra Vagoane la licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie în București.

„Nu știu ce plângere penală i-a făcut doamna Firea lui Nicușor Dan, dar Astra pregătește o plângere penală pentru defăimarea imaginii societății și pentru daunele cauzate de afirmațiile mincinoase, inventate fără niciun temei pentru inducerea în eroare a opiniei publice și pentru așa-zise citate inventate din oferta Astra, prin care, de asemenea, aduce grave acuze firmei din Arad. Apetitul doamnei Firea pentru firmele turcești nu este o noutate, presa scrie de câțiva ani despre asta, iar acuzațiile mincinoase la adresa noastră și laudele la adresa firmei turcești dovedesc și de data asta temeinicia acuzațiilor la adresa primarului general”, a declarat acționarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar.

Valer Blidar afirmă că îi este teamă că primarul Capitalei va încerca să nesocotească sentința definitivă a Curții de Apel București și să redirecționeze către Durmazlar contractul.

„Ne întrebăm ce mai inventează doamna Firea, doar-doar va găsi o posibilitate de redestinare a contractului către firma agreată, cu toate că tramvaiul fabricat de turci nu poate circula în București. Vedem însă cu câtă grijă doamna primar evită să pronunțe expresia <tramvaiul fabricat>, folosind în toate intervențiile sale noțiunea de <tramvaiul ofertat> și asta pentru că a fost ofertat un tramvai copie aproape fidelă după tramvaiul Astra, adică un prototip, deși caietul de sarcini interzice asta. Turcii nu au fabricat niciodată un tramvai conform și nici nu au omologare. De fapt, aceștia au avut bunul simț și nu ne-au contrazis, ei nu au contestat Decizia CNSC și nici nu s-au prezentat la proces, în schimb s-a judecat cu noi PMB, adică instituția care trebuia să fie arbitru. De ce oare?”, se întreabă retoric Valer Blidar.

Primăria Capitalei, „avocatul” companiei turce Durmazlar

Cum în București circulă încă tramvaie Tatra din anii `80 ori V3A-uri fabricate de URAC, municipalitatea a decis inițierea unei proceduri de achiziție a 100 de tramvaie noi. Singurii doi ofertanți au fost Astra Vagoane (România) și Durmazlar Makina (Turcia). În urma analizării ofertelor au fost declarați câștigători turcii, dar la scurt timp după, aveau să iasă la iveală detalii care au ridicat semne de întrebare.

Nemulțumită de decizie, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză. Potrivit Libertatea, Consiliul a descoperit mai multe nereguli în licitație. La unul dintre punctele argumentării, CNSC scrie că Primăria a acordat 8 puncte firmei turcești, „care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, pe baza unor simple declarații ale Durmazlar, cum ar fi cele referitoare la graficul de livrare și a angajamentului ferm. În urma deciziei CNSC, Primăria Capitalei ar fi trebuit să reevalueze oferta Durmazlar și practic să desemneze Astra Vagoane drept câștigătoare.

Durmazlar nu a contestat în instanță decizia CNSC și implicit s-ar fi putut semna contractul cu Astra pentru cele 100 de tramvaie atât de necesare. Numai că, la începutul lunii ianuarie, Primăria Gabrielei Firea devine „avocatul din oficiu al turcilor”. Municipalitatea a sesizat Curtea de Apel București și a cerut desființarea deciziei CNSC, însă a pierdut definitiv procesul.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Primăria Capitalei cumpără troleibuze de la o firmă din Turcia care a prezentat la licitație certificatul de omologare al unui autobuz. Suspiciuni de încălcare a caietului de sarcini

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *