Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Proiectul de lege privind „PNDL 3” a trecut de Parlament. Legea merge la promulgare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 mai 2022

Camera Deputaţilor a adoptat luni, 30 mai, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind aprobarea OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cunoscut și ca „PNDL 3”. Astfel, legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate, relatează news.ro.

Conform notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Banii vor merge către autoritățile locale pentru finanțarea unor lucrări de drumuri și rețele de utilități (alimentare cu apă, canalizare, distribuție de gaze naturale) din perioada 2021 – 2028.

Prevăzut inițial cu o alocare totală de 50 miliarde lei, Programul „Anghel Saligny”, cel care a reprezentat picătura care a pus capăt alianței dintre PNL și USR, are prevăzut acum un buget de 65,5 miliarde lei.

Topul alocărilor

Ministerul Dezvoltării a dat publicității miercuri, 11 mai, datele privind alocările de fonduri pe județe prin Programul Național „Anghel Saligny”, cunoscut și ca „PNDL 3”.

La fel ca în cazul primelor două programe de dezvoltare locală – PNDL și PNDL 2 -, cei mai mulți bani vor merge către județele conduse de lideri politici cu greutate.

Primul în topul alocărilor se situează județul Suceava, unde președinte al Consiliului Județean este prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur, urmat de Olt, unde aceeași funcție este ocupată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, respectiv Dolj, controlat politic de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, vicepreședinte al PSD.

La polul opus se situează municipiul București, care are prevăzută o alocare totală de doar 175 milioane lei, respectiv județul Ilfov, care are repartizată o sumă totală de 888,5 milioane lei.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW