Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Proiect PSD: La alegerile locale din 2020 nu pot candida persoanele pentru care ANI a determinat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 februarie 2020 Etichete: , ,

Social-democratul Radu Preda a depus la Senat un proiect de lege care prevede că la alegerile locale din acest an nu pot candida persoanele pentru care Agenția Națională de Integritate a determinat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate, comunicat cu cel mai puțin trei ani înainte de data alegerilor.

Potrivit proiectului, va fi completată oug a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ, prin introducerea unui nou subpunct la articolul 602 și anume 602¹.

„(1) La alegerile locale din anul 2020 nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor.

(2) Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate”, arată proiectul de lege al social-democratului.

De asemenea, proiectul mai introduce un subpunct care prevede că mandatele de consilier local nu sunt validate pentru acele persoane care au făcut fapte ce au dus la conflict de interese sau incompatibilitate, constatate de ANI.

„g) nu a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, , în condiţiile legii, cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor”, potrivit subpunctului adăugat, prin proiectul de lege la articolul 114 „Validarea mandatelor de consilier local”.

În expunerea de motive, social-democratul susține că proiectul propune aceste măsuri pentru a împiedica accesul la calitatea de ales local a persoanelor despre care ANI a constatat că sunt în conflict de interese.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com