Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare cererea de aderare la NATO

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 mai 2022

Parlamentul finlandez a votat marți, 17 mai, cu o majoritate covârșitoare, propunerea de a solicita aderarea la alianța militară NATO, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Federației Ruse în Ucraina, relatează Reuters.

Președintele Sauli Niinisto și guvernul au decis duminică, în mod oficial, că Finlanda va depune cererea de aderare, dar decizia era în așteptarea aprobării parlamentului.

Din cei 200 de parlamentari, 188 au votat în favoarea cererii și opt împotriva acesteia, a declarat președintele Parlamentului, Matti Vanhanen. Ministrul de externe, Pekka Haavisto, a declarat că decizia nu este un motiv de sărbătoare, deoarece „există un război în Europa”.

„Apartenența Finlandei la NATO nu ne va schimba gândirea noastră de bază că vom căuta întotdeauna soluții pașnice și că suntem o națiune iubitoare de pace care va căuta în primul rând soluții diplomatice pentru fiecare conflict”, a spus acesta în timpul dezbaterilor.

Printre cei care s-au opus cererii de aderare s-au numărat unii parlamentari din Alianța de Stânga, parte a coaliției de cinci partide din Finlanda, printre care Markus Mustajarvi.

„Granița noastră ar deveni granița dintre alianța militară și Rusia. Noile tensiuni nu ar fi un risc doar în timpul procesului de aplicare, ci mai degrabă o condiție nouă și permanentă a politicii noastre externe și de securitate”, a declarat el.

La începutul zilei de marți, comisia pentru afaceri externe a decis să se alăture conducerii statului și să propună parlamentului ca țara nordică să depună cererea de aderare la NATO.

„După ce a audiat un număr foarte mare de experți și după ce a primit opiniile a 10 comisii (parlamentare), comisia pentru afaceri externe este de acord cu guvernul, anume că Finlanda ar trebui să solicite aderarea la NATO. Această decizie este unanimă”, a declarat presei președintele comisiei pentru afaceri externe, Jussi Halla-aho.

Suedia și Finlanda aderă la NATO

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat luni, 16 mai, că Suedia se va alătura Finlandei pentru a cere aderarea la NATO, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, o decizie istorică, ce vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică.

„Vom informa NATO că dorim să devenim membru al alianței”, a declarat premierul Magdalena Andersson, citată de Washington Post.

Anunțul a fost făcut după o dezbatere în Riksdagen (parlamentul Suediei), desfășurată luni dimineață, care a arătat că există un sprijin uriaș pentru aderarea la NATO. Din cele opt partide suedeze, doar două partide mai mici de stânga s-au opus aderării la alianță.

Duminică, social-democrații suedezi au schimbat poziția partidului conform căreia Suedia trebuie să rămână nealiniată, deschizând calea unei majorități clare pentru aderarea la NATO în parlament.

Decizia Suediei a venit după ce Finlanda, țara vecină, a anunțat duminică că va încerca și ea să se alăture alianței formate din 30 de țări.

Opinia publică din ambele țări era ferm împotriva aderării la NATO înainte de invazia rusă din Ucraina din 24 februarie, dar sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut rapid după aceea.

Duminică, guvernul finlandez a anunțat că va solicita aderarea la NATO, în cadrul unei conferințe de presă comune a președintelui Sauli Niinistö și a prim-ministrului Sanna Marin, care au declarat că demersul trebuie ratificat de parlamentul țării înainte de a merge mai departe.

Foto: Facebook/ NATO

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/parlamentul-finlandez-a-aprobat-cu-o-majoritate-covarsitoare-cererea-de-aderare-la-nato/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *