Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect privind modificarea legilor electorale. Ce se va schimba la alegerile parlamentare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 septembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Alegătorii care se află în fața secției de vot sau așteaptă la rând vor putea vota până la ora 23:59, iar numărul necesar de susținători a fost redus pentru a putea fi depuse candidaturile, se arată într-un proiect de lege inițiat de liderii mai multor grupuri parlamentare. 

Un proiect de lege ce a fost inițiat de Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, Florin Roman, liderul deputaților PNL, Cătălin Drulă, liderul deputaților USR, Marius Pașcan, liderul deputaților PMP, Zacharie Benedek, liderul deputaților UDMR și Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităților, a fost înregistrat, marți, la Senat, în procedură de urgență.

Proiectul modifică și completează mai multe legi în materie electorală și ar urma să intre în vigoare la alegerile parlamentare.

Printre principalele schimbări propuse în proiectul de lege, se numără:

Numărul necesar de susținători necesar depunerii candidaturilor scade

  • Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.
  • Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.
  • Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.

Alegătorii care se afla în fața secției de vot sau așteaptă la rând vor putea vota până la ora 23:59

  • La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
  •  Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, in condițiile prezentei legi.
  •  La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.
  •  Alegătorii aflați în situațiile prevăzute mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.
  •  Președintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegatori care așteaptă să-și exercite dreptul de vot și dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor

Schimbări privind votul în Diaspora

  • Pot vota persoanele care se prezintă la vot la secțiile de votare organizate în străinătate și care fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate
  • La secțiile de votare organizate in străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate pe terminabile informatice din cadrul Sistemului informatic de
    monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
  •  În situația disfuncționalității Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport de hârtie și cuprind rubrici pentru numele și prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegatorului, precum și semnătura acestuia
  • Listele electorale permanente din străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă și se transmit biroului electoral de circumscripție pentru secțiile de votare din străinătate, până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei votării.

Măsuri de protecție sanitară la alegerile parlamentare

  • La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.
  • Materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.
  • La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, primarii sub coordonarea prefecţilor asigura igiena şi dezinfecţia localurilor de vot.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW