Thursday, March 23, 2023
Jurnalism corect


Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii bulevardului Vasile Milea în bulevard Doina Cornea și General Paul Teodorescu

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 mai 2021

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de miercuri, 2 iunie, se află un proiect de hotărâre, inițiat de consilierul liberal Cătălin Deaconescu, privind schimbarea denumirii bulevardului Vasile Milea din București în bulevard Doina Cornea pentru segmentul Splaiul Independenței – bulevard Iuliu Maniu și bulevardul general Paul Teodorescu pentru segmentul Iuliu Maniu – Drumul Taberei. 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici

Demersul consilierului liberal vine în contextul în care istorici reputați, precum Lavinia Betea,  Mădălin Hodor și Andrei Ursu au solicitat înlocuirea numelui bulevardului deoarece nu există niciun element în biografia fostului general comunist Vasile Milea care să-l facă demn de așa ceva. Mai mult, Vasile Milea se afla în fruntea Armatei în timpul represiunii de la Timișoara din timpul Revoluției.

Într-un interviu acordat Mainnews.ro în luna august, actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a propunea înlocuirea denumirii bulevardului Vasile Milea în bulevard Doina Cornea.

Cine a fost Doina Cornea

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Brașov și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a și fost cadru didactic. În anii ’80, ea a trimis peste 30 de scrisori de protest la Radio Europa Liberă, în care condamna distrugerea satelor românești, dărâmarea bisericilor și politica dusă de regimul Ceaușescu. Doina Cornea a semnat și o scrisoare deschisă adresată Papei Ioan Paul al II-lea în care cerea ajutor pentru scoaterea din ilegalitate a Bisericii greco-catolice unită cu Roma.

Pentru acțiunile sale, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate, a fost anchetată, închisă și maltratată în mai multe rânduri, dar nu a putut fi intimidată. Pentru activitatea anticomunistă, în anul 2000 Doina Cornea a fost distinsă cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, iar în 2009 a primit Legiunea de Onoare a Franței.

Cine a fost Paul Teodorescu

Paul Teodorescu a fost general al Armatei Române, membru corespondent al Academiei Române și ocupat funcții politice importante în guvernele conduse de Gheorghe Tătărescu, Octavian Goga, Miron Cristea și Constantin Argentoiu.

Potrivit Europa Liberă,  după instalarea la putere a regimului comunist, Paul Teodorescu a fost arestat și a efectuat muncă silnică la canalul Dunăre-Marea Neagră, cunoscut drept „canalul morții”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW