Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect CSM: Magistrații vor schimbarea procedurii de promovare a judecătorilor de la Instanța Supremă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 21 februarie 2020 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis spre consultare magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curților de Apel din România un proiect prin care se dorește schimbarea procedurii de promovare a judecătorilor de la Instanța Supremă.

Potrivit proiectului, se modifică modalitatea de departajare a probei cu interviul, la care au picat mai mulți judecători cu grad de curte de apel, în decembrie 2019, considerați apropiați ai fostei șefe CSM, Lia Savonea.

Printre apropiații Liei Savonea care au fost respinși la interviul susținut anul trecut pentru promovarea la Înalta Curte de către Secția pentru judecători a CSM sunt: vicepreședinte la Curtea de Apel București , Alina Ghica, și judecătorul Vasile Bicu.

La sfârșitul anului 2019, în cadrul unei ședințe a Secției pentru judecători din CSM, Lia Savonea a criticat modalitatea de punctare a unor candidați care au primit nota 1, deși nota maximă era 10. Fosta șefă a CSM susținea, la vremea respectivă, că ar trebui ca membrii CSM să se gândească la niște modificări legislative pe zona de promovare la ÎCCJ.

Cum motivează CSM proiectul

În principal, Consiliul motivează proiectul prin „necesitatea îmbunătățirii reglementării actuale în materie, urmând a fi acordat Înalte Curți de Casație și Justiție, un rol corespunzător în procedura de selecție a judecătorilor care ar urma să activeze în cadrul acestei instanțe”.

Una dintre modificările esențiale din acest demers este legată de punctarea candidaților la interviul susținut în fața Secției pentru judecători a CSM, prin care se dorește ca în locul fiecărui membru al secției care acordă un punctaj între un punct și zece puncte, să se voteze pentru fiecare candidat cu „Admis/ Respins”.

În proiectul transmis instanțelor, CSM explică faptul că în cadrul interviului candidaților la Înalta Curte de Casație și Justiție se vor verifica aspecte precum integritatea candidaților, motivația, competențele umane și sociale ale acestora, rapoartele de evaluare întocmite în procedurile similare anterioare, răspunsurile primite de la candidat, modul în care candidatul se raportează la valori precum independența justiției, imparțialitatea magistraților, integritatea, precum și aspectele ridicate în cadrul discuțiilor.

CSM transmite instanțelor din România că judecătorii trebuie să-și spună punctul de vedere în acest caz până pe 28 februarie.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *