Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Românii vor avea acces mai ușor la medicamente / Producătorii, mulțumiți de plafonarea taxei clawback și extinderea listei de medicamente compensate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2020 Etichete: ,

Asociațiile producătorilor de medicamente s-au declarat mulțumite de legea votată de Parlament privind plafonarea taxei clawback și extinderea, prin ordin al ministrului de resort, a listei de molecule pentru medicamentele compensate și gratuite.

„Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Local American Working Group (LAWG) salută deciziile importante și eforturile depuse de întreaga clasă politică pentru rezolvarea crizei medicamentelor din România. În ultimele zile, decidenții politici au adoptat două măsuri esențiale care susțin într-un mod semnificativ asigurarea accesului pacienților români la medicamente”, se arată într-un comunicat.

Astfel, joi, 23.04.2020, în calitatea sa de for decizional, Camera Deputaților a stabilit plafonarea taxei clawback pentru producătorii de medicamente – 15% pentru medicamentele produse în fabricile locale, 20% pentru medicamentele generice și 25% pentru medicamentele inovatoare – printr-un amendament adus Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat de Parlament va trebui promulgat de șeful statului, Președintele Klaus Iohannis.

31 de noi molecule în lista medicamentelor compensate și gratuite

Tot joi, 23.04.2020, Guvernul a decis introducerea, începând cu 1 iunie 2020, a 31 de molecule noi în lista medicamentelor compensate și gratuite, destinate pacienților cu boli cardiace cronice, afecțiuni oncologice, hepatice cronice și ciroze, afecțiuni oftamologice, boli endocrine, colagenoze majore, pacienților tratați în cadrul programelor naționale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever.

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/romanii-vor-avea-acces-mai-usor-la-medicamente-producatorii-multumiti-de-plafonarea-taxei-clawback-si-extinderea-listei-de-medicamente-compensate/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *