Sunday, October 2, 2022
Jurnalism corect


Procurorul general denunță „cauze tratate superficial” de anchetatori: Este o dezamăgire profesională

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 22 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a declarat joi, 22 septembrie, că este „dezamăgită” din punct de vedere profesional că o parte dintre procurori și din organele de cercetare tratează „superficial” cauzele, menționând că procentul de admisibilitate a căilor de atac a crescut.

Joi a avut loc prezentarea bilanțului de activitate a Ministerului Public pe parcursul anului 2021.

Personal, consider o dezamăgire profesională să descoperim, în lucrări date în competenţa procurorului general, aspecte colaterale care relevă tratarea superficială a cauzelor atât la nivelul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare, cât şi la nivelul procurorilor care dispun soluţiile”, a declarat Gabriela Scutea, citată de News.ro.

Procurorul general a menționat că, la nivelul Ministerului Public, prim-procurorii „nu acordă toată atenția pentru verificarea rechizitoriilor”, menționând că există probleme legate de numărul restituirilor.

Au fost stabilite măsuri generale de îndrumare pentru creşterea calităţii urmăririi penale, precum şi pentru creşterea eficienţei verificării actelor de sesizare a instanţei de către procurorii cu funcţii de conducere, conform legii. Identificarea problemelor de drept prin aceste analize este menită să realizeze funcţia de control-reglare în activitatea parchetelor şi vă semnalez că studiul acestor lucrări nu este opţional”, a precizat Scutea.

Deși numărul achitărilor și ponderea inculpaților a scăzut, procentul de admisibilitate a căilor de atac în materie penală a crescut la 68,1% în anul 2021 (de la 66,5% în anul 2019), în timp ce în materie civilă a crescut la 66,2% (de la 57,2%).

CITEȘTE ȘI: Gabriela Scutea, îndemn pentru procurori: Să vedem că parcările rămân ocupate dincolo de ora 16

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW