Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Procurorii cer închisoare cu suspendare pentru ÎPS Teodosie | Înaltul prelat: Toate s-au făcut după lege | Preot judecat în dosar: Au vrut să mă dezbrace de haine

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 31 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

La ultimul termen din proces, DNA a cerut închisoare cu suspendare atât pentru ÎPS Teodosie, cât și pentru ceilalți inculpați din dosar. Toți s-au declarat nevinovați și au cerut să fie achitați. Verdictul definitiv va fi anunțat peste două săptămâni.

„Nu am comis nereguli. Toate s-au făcut după lege. Am încredere în justiție că se clarifică definitiv și nu provizoriu”, a spus ÎPS Teodosie, în ultimul cuvânt.

Gheorghe Nadoleanu, și el inculpat în dosar, a dat de înțeles că procurorii ar fi urmărit să ajungă la ÎPS Teodosie.

„Mă simt prizonier între două controale APIA. Și între doi procurori. (…) Mi-au zis că trebuie să am o conduită în societate și chiar de la început au vrut să mă dezbrace de haine. Procurorul, în faza cercetării penale, mi-a spus: recunoaște că Teodosie este capo di tutti capi”, a afirmat Nadoleanu în instanță.

Acuzațiile DNA

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condițiiagricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor”, sustinea DNA la momentul trimiterii in judecată.

În primă instanță, ÎPS Teodosie a fost achitat de Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanța, între timp ajuns judecător CCR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW