Sunday, August 7, 2022
Jurnalism corect


Procuratura Generală a Republicii Moldova, detalii din investigația privind alertele false cu bombă

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 18 iulie 2022

Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit luni, 18 iulie, cu precizări, după mai multe alerte cu bomba care s-au dovedit a fi false. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) precizează că există mai mulți suspecți, obiectivul acestor acțiuni fiind de destabilizare și creare a neliniștii în societate.

„În contextul noilor alerte privind atentatele teroriste cu bombă, procuratura specializată PCCOCS comunică faptul că grupul de investigație format de către Procurorul General interimar (format din ofițeri de investigație ai INI și ofițeri ai SIS, sub conducerea PCCOCS), s-a întrunit vineri, 15 iulie 2022. În cadrul acesteia, au fost raportate informațiile obținute urmare a ședinței precedente din 13 iulie, precum și au fost stabilite următoarele acțiuni de investigație.

La acest stadiu al investigațiilor, procurorii PCCOCS comunică faptul că pe dosar sunt mai muți suspecți – atât în țară, cât și peste hotare. Acțiunile acestora sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate. Însă, scopurile declarate și cele reale nu sunt pe departe aceleași”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Instituția menționează că alertele ar putea fi făcute în contextul în care Republcia Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Astfel, în cadrul dosarului, sunt analizate și evoluțiile statului pe diverse domenii – acordarea statutului de stat candidat în Uniunea Europeană, ajutoare de diverse categorii, vectorul de dezvoltare externă – versus amenințările tot mai frecvente, împrejurări care în una din versiunile anchetei procurorii le consideră deloc întâmplătoare.

Toate informațiile sunt colectate și analizate, iar episoadele noi care apar implică o complexitate mai mare a investigațiilor desfășurate și, evident, necesită timp pentru analiză. Subsidiar, considerăm că episoadele acestor infracțiuni au un impact cu atât mai negativ, cu cât sunt înfăptuite în perioada desfășurării războiului din Ucraina, ceea ce adaugă neliniștii în societate”, mai arată sursa citată.

Procurorii precizează că acțiunile vor fi investigate, iar responsabilii vor fi trași la răspundere.

La începutul acestei luni, autoritățile Republicii Moldova au intrat în alertă, după ce au fost notificate că mai multe instituții din Chișinău, printre care sediile Parlamentului și Guvernului, Aeroportul, spitale și judecătorii, ar fi minate, potrivit Ziarului de Gardă și TVR Moldova.

Poliția R. Moldova a anunțat că a fost sesizată, pe mail, că la sediile Guvernului, Parlamentului, Judecătoriilor Buiucani, Botanica, Rîșcani și Centru sau la Aeroportul Internațional Chișinău, Spitalul Republican și centre comerciale ar fi fost amplasate materiale explozibile.

„Metodele banditești în a acționa nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Vă amintiți de ziua de 7 iunie 2019, când Plahotniuc, nevrând să accepte debarcarea sa de la butoanele puterii, organiza tot felul de ”alerte cu bombă” în Parlament și în alte instituții ale statului? Apoi iată – azi judecătoria Ciocana examinează cererea procurorilor de arestare a lui Plahotniuc (în cuntumăcie, adică absență nemotivată) și asistăm din nou la aceeași ”alertă cu bombă”, a scris Sergiu Litvinenco, ministrul de Justiție, pe pagina personală de Facebook, în data de 5 iulie.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW