Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Procesul care blochează dosarul 10 August de o lună, tranșat la Instanța Supremă

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 17 septembrie 2020 Etichete: , ,

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor lua în discuție, joi, contestația foștilor șefi ai Jandarmeriei Române, depusă după ce Curtea de Apel București a respins o cerere de sesizare a Curții Constituționale în cazul reluării cercetărilor în dosarul 10 August.

După ce acest proces se va încheia la ÎCCJ, Tribunalul Capitalei va putea decide dacă va fi reluată investigația, așa cum cere conducerea DIICOT.

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

În contextul unui val uriaș de indignare, provocat de decizia procurorului de caz, șefa parchetului antimafia, Giorgiana Hosu, a infirmat decizia de clasare, după ce a analizat-o.

Motivele pentru care este cerută undă verde în instanță pentru reluarea anchetei sunt incredibile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, nu s-a prea obosit să administreze probe. Dovadă stă chiar documentul semnat de Hosu.

DIICOT iese din anchetă

Procesul legat de reluarea cercetărilor a ajuns la Tribunal după ce Curtea de Apel București și-a declinat competența. În același timp, însă, CAB a respins sesizarea CCR, decizie care a fost atacată la ÎCCJ.

Dacă judecătorii Tribunalului București vor fi de acord cu reluarea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi din Jandarmerie, dosarul se va întoarce la procurorii militari, nu va rămâne la DIICOT.

Reluarea cercetărilor îi vizează pe Laurențiu Cazan (comandatul acțiunii din piață), Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș (aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani), Dan Mihai Chirică (pe atunci secretar de stat în Ministerul de Interne).

CITEȘTE ȘI: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW