Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cîmpeanu a prezentat Legile Educației. Schimbări majore la Bacalaureat și admiterea la liceu

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat marți, 12 iulie, modificările aduse Legii Educației prin programul România Educată. Printre acestea se numără schimbări aduse examenului de Bacalaureat și procesului de admitere la liceu, dar și reorganizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Educației.

Astfel, o prima modificare este separarea Legii Educației pentru Învățământul Preuniversitar de Legea Educației pentru Învățământul Superior.

Proiectele de lege vor fi lansate de miercuri, 13 iulie, în consultare publică, pentru o perioada de 35 de zile (până pe 17 august). 

Potrivit ministrului, abordarea proiectului România educată a presupus 7 grupuri de lucru, plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor exprimate de 10.000 de persoane.

Enumerând cele mai importante modificări, Sorin Cîmpeanu a transmis, printre altele, că, pentru învățământul primar, notarea se va face prin calificative anuale, unice la fiecare materie, cu excepția pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă note.

De asemenea, la disciplinele de arte și Educație fizică și sport, elevii vor primi calificative de tip admins/respins, cu excepția profilului vocațional.

Potrivit noilor Legi ale Educației, învățământul obligatoriu va cuprine grupa mică începând cu anul 2030. În prezent, învățământul obligatoriu începe de la grupa mijlocie.

Totodată, ministrul a specificat că se vor menține evaluările finale scrise de la finalul claselor a 2-a, a 4-a și a 6-a la Limbă și comunicare și Matematică.

Bacalaureat

Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de bacaluareat cu următoarele probe:

  • proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările; aceasta constă într-o probă unică, prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane;
  • două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională;
  • probă de evaluare a competențelor digitale;
  • o probă șa Limba și literatura maternă;
  • probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului;

Proba scrisă facultativă specifică domeniului și specializării nu va condiționa promovarea examenului de bacalureat.

Admiterea la liceu și Evaluarea Națională

Conform modificărilor aduse Legii educației, Colegiile Naționale vor avea dreptul să organizeze examen de admitere în liceu.

„Liceele care au demonstrat calitatea educației vor avea dreptul să își organizeze propriile examene de admitere pentru ocupare a 90% dintre locuri, restul de 10% rămânând procesului normal de distribuire, conform rezultatelor la Evaluarea Națională”, a explicat ministrul de resort.

Reorganizarea/înființarea de noi instituții

Ministrul Educației a specificat că, până în septembrie 2023, vor fi înființate noi instituţii care să susţină operaționalizarea legilor.

Astfel, Inspectoarele școlare județene se tranformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea ministerului educației. Atribuțiile vor fi inspecția de specialitate, organizare de sistem, gestionare mobilității personalului didactic, evoluția în carieră și alte atribuții administrative.

Un rol absolut esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității. Se va realiza prin reorganizarea Agenției Romîne pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), care va fi componentă a ANISAC. Atribuțiile vor fi de asigurare a calității, dar vor fi și de inspecție sistemică. Astfel, vom elimina inspecțiile sistemice. Accentul se va pune pe calitate. ANISAC va avea și birouri regionale.

Centrul Național de Formare și Dezvoltare a Carierei Didactice.

O altă instiuție nouă, Unitatea Executivă dedicată învățământului preuniversitar

Centrul Național de Excelență, cu rol de susținere a excelenței. Unitățile pilot pot fi acele școli care au demonstrat capacitatea de a susține performanța.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW