Prioritățile Guvernului în 2023. Nicolae Ciucă: Începem anul cu încredere și optimism
Guvernul și-a propus în anul 2023 să absoarbă cel puțin 10 miliarde de euro din fonduri europene, să susțină investițiile și mediul de afaceri, să mențină măsurile de ajutor social pentru cetățenii vulnerabili și să se asigure că cetățenii „sunt informați și au toate datele în legătură cu realitatea”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, în debutul primei ședințe a Executivului din acest an.
„Începem anul 2023 așa cum ne-am propus în ultima ședință de Guvern, cu încredere și optimism că am făcut tot ceea ce a depins de noi anul trecut pentru a putea să trecem cu bine prin toate provocările pe care le-am avut – și aici mă refer la provocările pe care cetățenii României le-au resimțit, efectele crizelor suprapuse și succesive pe care cetățenii le-au resimțit, pe care fiecare dintre noi le-a avut pe masa de lucru pentru a putea să facem în așa fel încât să putem să trecem cât mai bine prin toate aceste provocări și, de asemenea, să luăm decizii care să asigure pregătirea pentru anul pe care doar ce l-am început”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de miercuri, 4 ianuarie.
Premierul a subliniat, astfel, că este nevoie „de aceeași energie și activitate susținută din partea tuturor, de solidaritate, empatie la nivel național, de dialog cu partenerii sociali, de colaborare la nivelul tuturor instituțiilor, de coordonare între ministere și, desigur, de stabilitate politică”.
În plan economic, Nicolae Ciucă susține că România s-a încadrat în țintele de deficit bugetar și că a înregistrat o creștere economică, dar a precizat că va furniza cifrele exacte spre finalul lunii ianuarie.
În schimb, prim-ministrul a menționat că, pe parcursul anului 2022, au fost absorbite 11,3 miliarde de euro din fonduri europene.
„Avem perspective ca și anul acesta să ne încadrăm în această sumă și, probabil, să o depășim, fiindcă am reușit să asigurăm fundamentul pentru ceea ce înseamnă derularea proiectelor și programelor europene. A fost o serie întreagă de activități care s-au coordonat și corelat între ministerele coordonatoare de reforme și sunt convins că, așa cum acum ne bucurăm de această sumă absorbită, cea mai mare sumă de când România accesează fonduri europene, să poată fi depășită și anul acesta și în anii care urmează”, a fost mesajul premierului.
Astfel, Ciucă a menționat că a fost trimisă cea de-a doua cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență și că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea de luat în următoarea perioadă „o serie întreagă de decizii” pentru a îndeplini țintele și jaloanele din PNRR.
„Avem nevoie să susținem în continuare investițiile în economie, am demonstrat că atât timp cât am realizat și am avut pe ordinea de priorități investiții, economia a funcționat. Economia României e conectată la economia europeană și mondială, iar efectele se vor simți și la noi. Avem datele și analizele instituțiilor de analiză economică și, sigur, se anunță un an în care există această temere, a intrării în recesiune economică. Pentru țara noastră, predicția e una pozitivă și România, chiar dacă nu va avea același nivel de creștere, va avea o creștere economică și ea trebuie susținută prin măsuri la nivelul Guvernului și de sprijinire a mediului antreprenorial, poate mai abitir decât anul trecut”, a mai transmis Ciucă.
Pachetul de Legi ale Educației, care ar urma să fie adoptat de Guvern până la finalul lunii ianuarie, dar și o serie de „proiecte și măsuri care vizează îmbunătățirea sistemului medical din țara noastră” sunt alte priorități menționate de premier.
„Rolul nostru este să comunicăm deschis și să asigurăm cetățenii că sunt informați și au toate datele în legătură cu realitatea și să ne concentrăm pe ce avem de făcut, pentru că există potențial, iar potențialul s-a văzut din încrederea pe care investitorii străini au avut-o în economia românească. Undeva la acest nivel (n.r. aproximativ 11 miliarde de euro) se vor ridica și investițiile străine, ceea ce ne vor da încredere și ne vor menține pe linia de optimism moderat”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Sursă foto: Guvernul României
Comentarii