Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primul transport maritim de cereale din Ucraina întâmpină probleme. Nava nu a ajuns încă la Istanbul UPDATE

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 august 2022

UPDATE: Ministerul turc al Apărării a informat că nava Razoni va ancora la Istanbul în noaptea zilei de marți, după ce aceasta urma să sosească inițial marți după-amiază, conform Reuters.

Încărcătura de cereale va fi apoi inspectată de oficiali ruși, turci, ucraineni și ONU în conformitate cu termenii acordului de trecere înainte de a-și continua călătoria către portul libanez Tripoli, destinația sa finală. 

Nava Razoni se afla, în noaptea de luni spre marţi, în largul coastei țării noastre, însă şi-a deconectat Sistemul de Identificare Autmată (AIS), care permite urmărirea traiectoriei, marţi, la ora locală 2.00, potrivit site-ului Marine Traffic. Ministrul turc al Apărării, contactat de AFP, nu a precizat imediat motivul acestei manevre, însă aceasta ar fi putut fi făcută pentru a-i permite, „să scape” de presă, care-i pândeşte sosirea în apele Bosforului, notează News.ro.

La semnarea acordului, Turcia a avertizat că navele care își vor închide semnalul și care nu vor furniza informații transparente nu vor fi primite în apele sale teritoriale.

Știrea inițială

Prima navă încărcată cu cereale care a părăsit Ucraina în timpul invaziei ruse în țara vecină nu a ajuns încă la Istanbul, așa cum ar fi trebuit, din cauza vremii nefavorabile, conform autorităților din Turcia, citate de CNN

Este vorba de nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone, care transportă 26.000 tone de cereale care trebuie să ajungă în Liban.

Rizoni a părăsit luni, 1 august, portul ucrainean Odesa, fiind prima dintr-un convoi de 16 nave care vor transporta grâne din țara vecină, în urma unui acord de reluare a exporturilor ucrainene de cereale la Marea Neagră semnat de Federația Rusă, Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Centrul de coordonare din Istanbul, înființat la câteva zile de la semnarea acordului a precizat că nu sunt programate încă alte plecări ale navelor cu cereale din Ucraina.

Ucraina și Federația Rusă sunt mari frunizori de alimente. În vremuri normale, Ucraina ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le produce. Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi erau expediate din porturile Mării Negre.

Amintim că Liban, destinația finală a primului transport maritim de cereale ucrainene, trece printr-o criză economică severă, iar cetățenii sunt nevoiți să stea la coadă în fiecare zi pentru a cumpăra pâine, aliment raționalizat de stat.

Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *