Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Primul transport maritim de cereale din timpul invaziei: O navă încărcată cu 26.000 de tone de grâu a părăsit portul din Odessa

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 august 2022

O navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit luni, 1 august, portul din Odessa, fiind primul transport maritim organizat de la declanșarea invaziei ruse în țara vecină, relatează Unian.

Este vorba de nava Razoni, sub pavilionul Sierrei Leone, ce va transporta cerealele ucrainene până în Liban, la portul din Tripoli.

Nava este încărcată cu 26.000 de tone de grâu ucrainean și a părăsit portul din Odessa în jurul orei 9.

Deblocarea porturilor (n.r. ucrainene) va aduce cel puțin 1 miliard de dolari în schimburi comerciale străine și oportunitatea pentru sectorul agricol să își organizeze recolta pentru următorul an”, a spus Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Infrastructurii.

Liban trece printr-o criză economică severă, iar cetățenii sunt nevoiți să stea la coadă în fiecare zi pentru a cumpăra pâine, aliment raționalizat de stat.

Unian arăta, duminică, citând oficiali turci, că primele nave ucrainene care părăsesc porturile de la Marea Neagră ar urma să ajungă pe 3 august la Istanbul.

Este vorba de un convoi ce include 16 nave ce vor urmărite prin intermediul dronelor și sateliților. Totodată, în urmă cu 3 zile, două fregate și un submarin ce aparțin Turciei și care vor conduce convoiul au intrat în Marea Neagră.

Miercurea trecută a fost inaugurat Centrul de coordonare din Istanbul, la câteva zile după ce Federația Rusă, Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au semnat un acord de reluare a exporturilor ucrainene de cereale la Marea Neagră.

Turcia a avertizat că navele care își vor închide semnalul și care nu vor furniza informații transparente nu vor fi primite în apele sale teritoriale.

La o zi după ce a fost semnat acordul pentru reluarea exporturilor de grâne ucrainene, portul din Odessa, unul dintre cele mai importante de la Marea Neagră, a fost atacat cu rachete de armata rus

Ucraina controlează trei porturi de la Marea Neagră – Odessa, Chornomorsk și Yuzhny.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *