Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Primul dosar trimis în judecată de Parchetul European în România. Cătălin Hideg, acuzat că a fraudat 3 milioane de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 11 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Omul de afaceri Cătălin Hideg și o firmă controlată de acesta, Sanimed, au fost trimiși în judecată de Parchetul European, fiind acuzați de fraudă din fonduri europene și spălare de bani. Prejudiciul din primul dosar trimis în judecată de EPPO în România trece de 3 milioane de euro.

Dosarul a fost înregistrat luni, 10 octombrie, pe rolul Tribunalului București, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă.

După cum Main News a scris aici, este vorba de un proiect pe fonduri europene ce viza construirea, dotarea cu echipamente medicale și alte cheltuieli legate de funcționarea Centrului de recuperare pentru persoane în vârstă din Călugăreni, județul Giurgiu.

Unul dintre angajații firmei controlate de omul de afaceri ar fi înființat o altă firmă în Spania, ce ulterior a participat la licitația pentru construirea Centrului de recuperare din Giurgiu, alături de alte firme apropiate de Hideg. Licitația a fost câștigată, în final, de Sanimed.

Persoana care a înființat firma din Spania a semnat un acord de cunoaștere a vinovăției pe 20 septembrie și a acceptat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Licitația a fost simulată prin intermediul unor contraoferte fictive depuse în numele altor companii comerciale și prin depunerea unor documente false prin care se menționa că firma din Spania îndeplinește criteriile de eligibilitate și că a dovedit că are capacitatea tehnică să îndeplinească prevederile contractului”, se arată într-un comunicat transmis de EPPO.

După ce a câștigat licitația pentru construire, angajații omului de afaceri ar fi încercat să se folosească de mai multe firme controlate de Hideg, din Spania, Portugalia și Cipru, pentru a crește artificial valoarea echipamentelor ce urmau să fie achiziționate, în unele cazuri chiar și de 4 ori.

După ce a obținut fondurile europene, compania din România (n.r. Sanimed) a transferat banii obținuți de pe urma proiectului către conturile companiilor din Spania. Banii erau transferați ulterior către companii din Cipru și Portugalia, iar în final retrimiși către beneficiarul inițial din România”, mai arată procurorii EPPO.

Zeci de mii de contracte cu statul

La începutul pandemiei de coronavirus, în martie 2020, o firmă controlată de omul de afaceri Cătălin Hideg, specializată în distribuția băuturilor alcoolice și a alimentelor, a obținut un contract ce prevedea că va furniza statului român 1,7 milioane de măști de protecție, relata G4 Media.

Potrivit portalului Confidas, firma Sanimed, ce apare și în ancheta EPPO, a obținut 23.016 de contracte publice, iar cifra de afaceri a companiei se ridică la 83,430,235 de lei.

Majoritatea contractelor încheiate cu statul român se referă la achiziții de echipamente sanitare și, potrivit informațiilor publicate în anul 2018 de Libertatea, firma controlată de Hideg a vândut unor spitale din România roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale la prețuri umflate chiar și de 2 ori.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW