Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Primele rezultate ale anchetei de la serele din Glodeanu Sărat: Castraveții nu sunt buni pentru consum

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 22 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Ancheta privind folosirea de substanţe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume din Glodeanu Sărat, județul Buzău, are primele rezultate. Concentraţia de pesticide folosită  în cazul roșiilor nu a fost atât de mare încât să pună în pericol sănătatea consumatorilor, însă, probele prelevate de la castraveţi au evidenţiat faptul că legumele sunt toxice și nu pot fi comercializate, respectiv consumate, informează Agerpres. 

Potrivit procurorilor, toate persoanele care au folosit substanțe interzise de lege pentru coacerea forțată a legumelo, vor răspunde conform legii, indiferent de concentrația pe care o arată probele din laborator.

„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep. Menţionăm că măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, potrivit sursei citate.

Ancheta  penală privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a debutat la începutul lunii mai, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov.

Prins în flagrant cu substanțe toxice pentru sănătatea umană

Anchetatorii au depistat în flagrant un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal. Cercetările continuă  în acest caz. De asemenea, Direcția Agricolă  a demarat o anchetă distinctă de cea a polițiștilor.

Comisia Europeană dorește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a ultimului său plan privind durabilitatea și biodiversitatea. Anunțul făcut de instituția UE face parte din strategia „De la fermă la furculiță”, are ca scop să facă sistemele alimentare mai sănătoase și sî protejeze Mediul.

Sursă foto: Pixabay

CITEȘTE ȘI:  Verificări ample la solariile din Glodeanu Sărat, după ce a fost depistat un pesticid pentru coacerea forțată a roșiilor

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW