Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING CSM avizează negativ desființarea Secției Speciale. Plenul cere garanții pentru cercetarea magistraților – SURSE

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2021

Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi să acorde aviz negativ proiectul de lege pentru desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), plenul solicitând garanții privind cercetarea magistraților, conform surselor Mainnews.ro.

Au fost 8 voturi „favorabile” și 11 „împotrivă”.

Decizia CSM este una consultativă, însă poate cântări greu în contextul în care există voci în cadrul coaliției de guvernare care se opun desființării SIIJ.

Proiectul a fost modificat și pus din nou în dezbatere publică de noul ministru al Justiției, Stelian Ion. În actuala formă, ințiativa legislativă nu mai prevede „superimunitatea” magistraților, măsură care ar fi introdus filtre în anchetarea și judecarea procurorilor și judecătorilor.

Cu ce s-a remarcat SIIJ

Secția Specială a fost operaționalizată la finalul anului 2018, printr-o ordonanță de urgență în vremea ministrului Tudorel Toader. Unul dintre cei mai cunoscuți procurori SIIJ este Adina Florea.

Secția Specială s-a remarcat prin decizii controversate și anchete care au stârnit foarte multe discuții.

Secția Specială a retras apelurile DNA în dosarele Hrebenciuc și Ghiță, măsură favorabilă celor doi. A pus-o sub acuzare și chiar sub control judiciar pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce aceasta viza funcția de șef a Parchetului European. De curând, un procuror de la SIIJ a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1.

CITEȘTE ȘI: CSM dezbate desființarea Secției Speciale / Judecătoarea Simona Marcu: Eu propun să dăm aviz negativ

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *