Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


SURSE Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu primarul Chișinăului, pro-rusul Ion Ceban

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2023

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire neoficială, la Guvern, cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, au declarat surse guvernamentale pentru Mainnews.ro.

Ion Ceban a obținut, în urmă cu două săptămâni, un nou mandat de primar al municipiului Chișinău. Acest lucru a fost posibil după ce a încercat să se reprofileze, la nivel de imagine, într-un politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. La acest lucru au contribuit și zecile de întâlniri cu oficiali din România, de la care a reușit să obțină finanțări pentru anumite proiecte, inclusiv din județul Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu.

Cine este Ion Ceban

După declanșarea invaziei asupra Ucrainei, Ceban și-a înființat un partid – Mișcarea Alternativa Națională (MAN) -, pe care l-a declarat pro-european, deși nu cu mult timp în urmă chiar el organiza proteste agresive împotriva acordului de asociere cu Uniunea Europeană. De altfel, presa de la Chișinău a scris că Ceban s-ar fi aflat la Moscova chiar pe 24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a declanșat invazia asupra Ucraine. 

Potrivit unui document privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, MAN ar fi primit finanțări inclusiv din Federația Rusă. Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului înființat de Ceban. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.

La alegeri din acest an, Ceban a beneficiat cu vârf și îndesat de ajutor venit din Federația Rusă, care i-a împiedicat pe socialiști, dar și pe oligarhul Ilan Șor, să își pună candidați puternici pentru a nu-i afecta scorul electoral. De altfel, el ar putea fi unul dintre principalii candidați ai Maiei Sandu la alegerile prezidențiale programate anul viitor.

Alianță MAN-PSDE, nășită de Ciolacu?

Vizita în România a primarului Ion Ceban survine în contextul în care, la Chișinău, se discută tot intens despre o posibilă coaliție între MAN și PSDE, formațiune cu care PSD are încheiat un parteneriat.

PSDE este fostul PDM, partidul care în anul 2019, controlat fiind de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a uzurpat puterea politică pentru mai multe zile, după pierderea alegerilor. A fost nevoie atunci de intervenția comună a UE, SUA și Federației Ruse pentru ca Plahotniuc să cedeze, iar Maia Sandu să își poată prelua prerogative de premier.

Aceasta ar fi a doua întrevedere între Ciolacu și Ceban, după cea din noiembrie 2022, atunci când liderul PSD era șef al Camerei Deputaților. Întrebat despre această întâlnire, Ciolacu a susținut că a avut ca scop reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău.

„Am avut o întâlnire cu domnul primar Ceban. Cunoașteți faptul că Cimitirul Eroilor a fost retrocedat unor familii, cunoașteți faptul că Federația Rusă a dus acolo un spital, cunoașteți faptul că noi încercăm de mult timp să recuperăm acel cimitir. Faptul că încercăm să recuperăm cimitirul românilor este un lucru rău?”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă.

Ulterior, Consiliul Județean Buzău a acordat un ajutor de 320.000 euro pentru Primăria Municipiului Chișinău în vederea reabilitării acestui monument.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW