Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primarul Robert Negoiță are averea sub sechestru, pentru un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 13 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Curtea de Apel Bucureşti(CAB) a dispus, miercuri, 13 septembrie, menţinerea sechestrului pe averea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, în dosarul în care edilul este judecat pentru abuz în serviciu, în legătură cu contractul acordat firmei de salubritate Rosal Grup. În acest caz, procurorii DNA au calculat un prejudiciu de aproape 580 milioane lei (n.r. 116 milioane de euro). Decizia CAB nu este definitivă și poate fi cotestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Robert Negoiţă a fost trimis în judecată de DNA în august 2022, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la această infracţiune şi complicitate la fals intelectual.

Pentru recuperarea prejudiciului, a fost pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor din acest dosar, inclusiv asupra sumelor de bani existente şi viitoare în conturile bancare.

Potrivit portalului instanțelor, inculpați în acest caz, alături de Robert Negoiță, mai sunt: Octavian Gheţu (director executiv la Direcţia Economică-Primăria Sector 3 București), George-Alexandru Manciu (director executiv al Direcţiei Utilităţi Publice -Primăria Sector 3 București), Irina-Gina Soroceanu (director executiv la Direcţia Investiţii şi Achiziţii-Primăria Sector 3 București), Florentina Pencea (director executiv al Direcţiei juridice-Primăria Sector 3 București), Mihăiţă Marius (secretar al Primăriei Sectorului 3),  Elena Petrescu (consilier local şi viceprimar), Mirela Chetreanu (auditor public extern la Curtea de Conturi), un reprezentant al Rosal Grup SA.

Care sunt acuzațiile DNA. Firma de salubritate Rosal Grup SA ar fi primit ilegal peste 100 de milioane de euro

Conform procurorilor anticorupție, Robert Sorin Negoiţă ar fi aprobat, întocmit şi semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adiţional la contractul de salubritate.

Astfel, prin actul adiţional respectiv consilierilor locali li s-ar fi promis că se va implementa de către operatorul de salubritate SC Rosal Grup SA un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

„În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deşeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiţă, beneficiind de ajutorul celorlalţi funcţionari publici, ar fi determinat obţinerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3, a unui act adiţional care, printre alte amendamente, viza şi prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani. Actul adiţional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul Robert Sorin Negoiţă”, precizează DNA.

Act adițional la contracul cu Rosal Grup SA, fără aprobarea Consiliului Local Sector 3

De asemenea, la 15 mai 2014 Robert Sorin Negoiţă ar fi încheiat şi semnat în mod nelegal un alt act adiţional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvenţele de realizare a activităţilor de curăţenie a căilor publice cu influenţă asupra creşterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

Modalitatea de prelungire a contractului iniţial de salubrizare printr-o serie de acte adiţionale a făcut obiectul unor controale din partea Curţii de Conturi, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Consiliului Concurenţei. Aceste controale au constatat încălcări ale dispoziţiilor legale, iar ca urmare, autorităţii contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligaţia de a nu mai prelungi contractul iniţial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract şi i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi şi să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitaţie”,  precizează DNA.

Ce avere are Robert Negoiță

Potrivit celei mai recente declarații de avere, primarul Sectorului 3 București, Robert Negoiță deține:

– 14 terenuri agricole

– 11 terenuri intravilane

–  4 case și alte câteva construcții a căror destinație nu e precizată, în Popești Leordeni și Voluntari

– acțiuni în valoare de 52 de milioane lei la firme fratelui său

– salariu net de 185.736 lei/an pentru activitatea de primar de sector și un venit net de 23.341 de lei anual ca membru în Comitetul European al Regiunilor. Per total, în medie, e vorba despre un venit curent de circa 17.500 lei net/lună.

Datoriile lui  Robert Negoiță :

-268.989.499 de lei la ANAF

-4.768.691 de lei la primăriile Constanța, Voluntari, Popești Leordeni și Afumați. Datoria e cu 116% mai mare decât la preluarea primului mandat de primar de sector

-1.000.000 de euro la Banca Transilvania

-10.991.048 de lei mai multor firme

CITEȘTE ȘI:  BREAKING Robert Negoiță, dat pe mâna DNA de către ANI. Primăria Sector 3 a încheiat contracte cu firme în sunt implicate rudele primarului

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii