Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Primarul Iașului se apără după ce s-a referit la mai multe naționalități drept „națiuni care sunt coborâte din copac”: A fost o metaforă pe care o folosim cu toții

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a făcut, vineri, noi declarații controversate, referindu-se la mai multe naționalități drept „națiuni care sunt coborâte din copac”. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și a taxat declarațiile rasiste ale edilului. Acesta a explicat, sâmbătă, că ceea ce a spus este, de fapt, o metaforă „pe care o folosim cu toții”.

Mihai Chirică susține că știe că nu este „politically correct”, dar a vrut să tragă un semnal de alarmă privind investițiile în educație. Întrebat cum comentează faptul că directorul CNCD a anunțat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat privind declarațiile sale, primarul Iașului a răspuns:

„E foarte bine că s-a autosesizat, nu pun la îndoială faptul că nu doreşte să fie o stare de echilibru. Este o metaforă pe care o folosim cu toţii de fiecare dată când facem trimitere la discrepanţele majore dintre un stat european, cum este România, care acum 100 de ani făcea descoperiri de care se bucură tot globul astăzi, mă refer poate şi la motorul cu reacţie. Iar din lipsa de educaţie ajungem să ne dezintegrăm şi o să ajungă popoare africane să ne conducă, pentru că ei investesc în educaţie, iar noi trăim doar din trecut şi nu înţelegem că fără a da atenţie acestui domeniu vital al naţiunii române ne vom descompune”, a declarat Mihai Chirica, conform Gândul.ro.

Chirica: Eu vreau să spun adevăruri care dor, nu doar să fac politică

Edilul susţine că declaraţiile sale au fost un semnal de alarmă.

„Este mai vocal, mai a strigăt, mai a urlet, aş putea spune, dar exprimă un adevăr care ar trebui să ne doară pe fiecare dintre noi. Nu este <politically correct>, dar eu nu o să fac doar politică de dragul corectitudinii de imagine, ci vreau să spun adevăruri care dor. Acestea sunt parte dintre ele şi le voi spune de fiecare dată când le descoperim, pentru că dacă nu le rostim, nu o să ştim niciodată ce e de făcut în această ţară, ne vom aşeza un cerceaf pe cap şi vom crede că totul este corect şi frumos”, a continuat Chirica.

Directorul CNCD, Asztalos Csaba a anunțat, vineri seara, că s-a autosesizat după declarațiile făcute de primarul Iașului, care a spus într-o emisiune, la un ziar local, că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii şi alte naţiuni care sunt coborâte din copac”.

„Resursa principală a unui stat care se doreşte a fi longeviv este educaţia. Nu se investeşte în educaţie, putem spune <La revedere!>. Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii şi alte naţiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi şi or să ne cucerească şi o să ne devină şi şefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezeşti la Primăria Municipiului Iaşi cu un congolez, că mai sunt şi de ăştia de naţionalitate română, dar se comportă ca nişte congolezi, şi or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educaţie”, a declarat Mihai Chirica.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *