Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Educației: Dacă greva din educaţie se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 mai 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni, 29 mai, la Antena 1, că Ministerul pe care îl conduce nu va lăsa niciun elev fără situație școlară încheiată și fără posibilitatea de a da examenele, în special pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Totodată, ministrul de resort a afirmat că există soluții în cazul în care perioada de proteste din sistemul educațional se prelungește, iar una dintre aceste soluții ar fi prelungirea anului școlar.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației a mai menționat că Ministerul Educației va lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situația în cazul elevilor care doresc să susțină examene la universități din străinătate.

În ceea ce privește perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, ministrul a precizat că aceasta va începe în data de 29 mai și se va desfășura până pe 7 iunie. În cazul în care protestele din sistemul educațional se încheie înainte de această dată în toate unitățile de învățământ, perioada de înscriere nu va fi prelungită. Totuși, în unitățile unde protestele continuă, perioada de înscriere la Bacalaureat poate fi prelungită.

Ligia Deca a mai transmis că mediile trebuie încheiate până la finalul săptămânii conform calendarului școlar. Dacă situația o va impune, se poate modifica structura anului școlar pentru elevii din clasa a XII-a sau a XIII-a, pentru a permite încheierea mediilor și înscrierea la examenul de Bacalaureat.

CITEȘTE ȘI: Sindicaliștii din educație cer majorarea imediată a salariilor cu 20% pentru încetarea grevei

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii