Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Primăria Capitalei pregătește un nou proiect mamut pentru înlocuirea țevilor de termoficare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2023

După ce la finele anului trecut a încheiat contractele pentru înlocuirea a 212 km de magistrală principală de termoficare, Primăria Capitalei pregătește un nou proiect major, tot prin fonduri europene. Într-un interviu acordat publicației HotNews, directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, a transmis că responsabilii pregătesc documentația tehnică în vederea înlocuirii a altor porțiuni de conductă principală, care totalizează circa 200 km. 

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București, are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din lungimea rețelei termice primare, 11% are o vechime mai mică de zece ani, 10% are între 10 și 20 ani, 9 % are între 20 și 25 de ani, restul de 70% având o vechime de peste 25 ani.

Din rețele termice secundare, 22% au o vechime mai mică de zece ani, 17% au între 10 și 20 ani, alte 14% au între 20 și 25 ani, restul de 48% având peste 25 ani.

Cu toate acestea, fața sistemului de termoficare s-ar putea schimba radical în următorii. Primăria Capitalei a încheiat recent un contract pentru înlocuirea a 212 km de conducte. Lucrările sunt planificate să înceapă în primăvară și ar trebui finalizate până în anul 2026.

Un nou proiect major pentru termoficare

Pe lângă acesta, responsabilii din subordinea Primăriei lucrează la un nou proiect major. Alte porțiuni de conductă, cu o lungime totală de circa 200 km, ar urma să fie înlocuite în București, finanțarea urmând să fie asigurată prin Fondul de Modernizare European, a anunțat Cladiu Crețu, directorul Termoenergetica, într-un interviu acordat HotNews.

„Noi în acest moment pregătim un nou proiect, tot de 200 km, similar cu acest proiect pe fonduri europene, tot cu fonduri nerambursabile, mai exact pe Fondul de Modernizare European, astfel încât să eficientizăm acest sistem și să diminuăm pierderile la maxim posibil. Sistemul centralizat de termoficare este soluția corectă în marile orașe atât timp cât nu are pierderi foarte mari, calitatea serviciului este una rezonabilă și prețul este unul rezonabil. Lupta pentru noi acum este una de supraviețuire. Dar după stabilizarea sistemului, într-un an doi, în continuare vom lupta pentru reducerea pierderilor pentru că aceste pierderi, aceste sute, mii de tone de apă fierbinte care curg prin țevi sunt banii noștri ai tuturor”, a declarat Claudiu Crețu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii