Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei pierde peste 1 miliard lei din finanțarea europeană pentru rețeaua de termoficare. Cum vor fi continuate lucrările

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 decembrie 2023

Primăria Capitalei a reușit să atragă doar 80 milioane lei dintr-un total de 1,3 miliarde lei, sumă ce reprezintă contribuția Uniunii Europene pentru reabilitarea rețelei de termoficare, în condițiile în care Programul Operațional Infrastructură Mare, cel prin care au fost puse la dispoziție aceste fonduri, expiră la finele lunii decembrie. 

Eșec major pentru Primăria Capitalei. Municipalitatea va pierde cea mai mare parte a finanțării aprobate de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, pentru reabilitarea rețelei de termoficare, pentru că lucrările nu vor fi gata la timp.

Acest lucru a fost posibil după ce, între 2016 și 2020, PMB nu a putut accesa aceste fonduri din cauza faptului că RADET a intrat în faliment, după ce administrația condusă de Gabriela Firea nu a achitat subvenția pentru energia termică.

Abia în noiembrie 2020, după înființarea unei noi societăți care să administreze rețea de conducte de termoficare, Termoenergetica, municipalitatea a putut încheia cu Comisia Europeană contractul pentru finanțare. Era vorba despre circa 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei reprezenta contribuția Uniunii Europene.

După mai bine de un an în care a bătut pasul pe loc, în ianuarie 2022 administrația condusă de Nicușor Dan a lansat licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor. În noiembrie 2022 aveau să fie încheiate cele cinci contracte, care aveau ca termen 6 luni pentru proiectare, respectiv 3 ani și 6 luni pentru execuția lucrărilor. În aceste condiții, era limpede că obiectivele nu vor fi gata la timp pentru ca municipalitatea să poată deconta întreaga sumă.

PMB va primi alți bani

Primele lucrări au debutat în primăvara acestui an, însă potrivit primarului general, Nicușor Dan, PMB a accesat până acum doar 80 milioane lei, bani ce reprezintă costul a pentru circa 15 km de conductă care a fost înlocuită.

Edilul susține că lucrările vor fi continuate cu ajutorul unei noi finanțări europene ce urmează să fie pusă la dispoziție.

„Lucrarea de care vorbiți are 25 de tronsoane. Una dintre condiții pentru a o putea duce pe exercițiul financiar următor era să fie gata unul dintre aceste obiective. Acesta a fost finalizat, cel din Apusului, aproximativ 2 km. Am trans undeva la 80 milioane lei din acest contract. Restul o să fie pe exercițiul financiar următor”, a declarat luni Nicușor Dan.

În total, de la începutul acestui an, Primăria Capitalei și instituțiile din subordine au reușit să înlocuiască circa 45 km de conductă principală de termoficare, în timp ce anul trecut totalul a fost de circa 30 km. Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii