Primăria Capitalei dă startul lucrărilor pentru înlocuirea a 212 km de conductă principală de termoficare
Primăria Capitalei va inaugura marți, 19 iunie, în Sectorul 3, primul dintre cele 25 de șantiere care urmează să fie deschise în cadrul contractelor privind înlocuirea a 212 km de conductă principală de termoficare.
La finalul lunii octombrie 2022, municipalitatea a încheiat cinci contracte pentru înlocuirea a 212 kilometri de conductă principală din sistemul de termoficare, un proiect extrem de important, care ar putea îmbunătăți radical modul în care este furnizat agentul termic în București. După finalizarea etapei de proiectare, care ar fi trebuit să dureze 6 luni, urmează execuția lucrărilor, pentru care termenul este de 3 ani și 6 luni.
Lista constructorilor cu care vor fi încheiate contractele:
Lotul 1 Magistrala II Sud – 46 km
– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 300,1 milioane lei fără TVA
Lotul 2 Magistrala II-III Grozăvești – 36 km
– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 168,1 milioane lei fără TVA
Lotul 3 Magistrala V Grozăvești – 32 km
– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 257,3 milioane lei fără TVA
Lotul 4 Magistrala Progresu – Berceni – 50 km
– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 315,9 milioane lei fără TVA
Lotul 5 Magistralele: II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest – 48 km
– Energomontaj, IPCT Instalații, Sicor, Elsaco Electronic – 268,6 milioane lei fără TVA.
Tabloul termoficării în București
Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.
Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.
În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din lungimea rețelei termice primare, 11% are o vechime mai mică de zece ani, 10% are între 10 și 20 ani, 9 % are între 20 și 25 de ani, restul de 70% având o vechime de peste 25 ani.
Din rețele termice secundare, 22% au o vechime mai mică de zece ani, 17% au între 10 și 20 ani, alte 14% au între 20 și 25 ani, restul de 48% având peste 25 ani.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii