Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Primari din două județe, „timorați” și amenințați cu controale de Bădălău. Un „adevărat mod de operare” descoperit de procurorii DNA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Vicepreședintele Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, Niculae Bădălău, „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare”, folosindu-se de funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului, în special cea actuală, pentru a obține contracte între primării din Giurgiu și Teleorman și firme controlate de acesta, se arată în referatul anonimizat prin care Direcția Națională Anticorupție a cerut arestarea preventivă a fostului baron PSD de Giurgiu.

Inculpatul Bădălău Niculae (…) și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României”, se arată în referatul anonimizat transmis de DNA la solicitarea Main News.

Mai mult, procurorii susțin că primarii din județele menționate sunt „timorați” de calitatea sa, întrucât s-ar teme că, în cazul în care nu le-ar da contracte apropiaților lui Bădălău, fostul baron de Giurgiu ar trimite în comunele administrate de ei controale ale Curții de Conturi.

În schimb, denunțul la DNA a venit chiar din partea unui primar căruia Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro (7% din valoarea contractului) pentru a-i acorda un contract de „reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă” unei firme controlate de o rudă de-a acestuia. Potrivit surselor Main News, ar fi vorba de Dan Păsat, fost parlamentar PNL și PD-L, care a fost și condamnat la închisoare în 2013 pentru șantaj.

Astfel, procurorii au avut ocazia să intercepteze convorbiri purtate de primar și de Elena Matache, apropiată a lui Bădălău, din care ar fi rezultat „nu numai cuantumul sumei remise, respectiv 35.000 de lei, ci și faptul că aceasta este remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis”, potrivit sursei citate.

Niculae Bădălău a fost arestat prevenitv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de influență și dare de mită. Elena Matache a fost plasată în arest la domiciliu. Detalii, aici.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii susțin că, pe 9 august și pe 19 noiembrie, Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie un contract de „reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă” (cu o valoare de 7 milioane de lei fără TVA) unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a acestuia.

În schimbul contractului, vicepreședintele Curții de Conturi i-ar fi promis că „are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții, pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Totodată, Bădălău este acuzat de procurori că, între 2021 și 2022, i-ar fi dat mai multe sume de bani lui Păsat (instituția pe care o conducea avea un alt contract cu aceeași firmă a rudei baronului de Giurgiu) „pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Păsat ar fi trebuit să primească 170.000 de euro de la Niculae Bădălău, mai notează procurorii.

Cine este Niculae Bădălău

Niculae Bădălău este vicepreședinte al Curții de Conturi din octombrie 2020 și a reprezentat Partidul Social Democrat în Parlament timp de 3 mandate.

Între noiembrie 2018 și noiembrie 2019, a ocupat funcția de ministru al Economiei, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Totodată, a fost unul dintre cei mai influenți lideri locali ai social-democraților, conducând filiala PSD Giurgiu. Între 2003 și 2004, a fost prefectul județului Giurgiu.

În anul 2013, DNA l-a mai acuzat de trafic de influență pentru că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale „implicate în circuitul financiar fraudulos” pe lângă ANAF și instituțiile din Giurgiu, anchetă clasată ulterior.

Bădălău a mai intrat în atenția opiniei publice pentru derapajele jignitoare pe care le-a făcut de-a lungul vremii la adresa românilor plecați la muncă în străinătate.

În 2019, fostul social-democrat a declarat în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la victimele traficanților de persoane din țară.

Într-un alt clip video, Bădălău a fost surprins în timp ce primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW