Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Prima zi de școală: Ce studii au principalii candidați la prezidențiale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 9 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Toată atenția opiniei publice este în această perioadă îndreptată spre candidații la alegerile prezidențiale. Majoritatea dintre aceștia au un istoric amplu pe scena politică fie că au sau nu studii de specialitate. În timp ce unii sunt școliți la facultăți de prestigiu din Franța, alții au întâmpinat dificultăți la examenele de treaptă din timpul liceului. 

Klaus Iohannis, student de nota 10

Până să devină președinte al României, Klaus Iohannis a fost profesor de fizică, inspector școlar și primar al municipiului Sibiu.

Klaus Iohannis a fost elev al școlii germane din Sibiu și al Liceului „Samuel von Brukenthal” din același oraș. Președinte a fost un elev eminent, fiind primul pe clasă la examenul de treaptă din clasa a X-a.

„Domnul Iohannis a fost întotdeauna, în cei patru ani, printre cei mai buni din clasă. Pe vremea aceea se dădea aşa numitul examen de treaptă, pentru a trece din clasa a X-a în clasa a XI-a. A fost primul din clasa lui care a trecut examenul acela de treaptă, care hotăra dacă rămâne elevul în continuare, deci numărul de clase s-a micşorat dintr-a X-a într-a XI-a şi bineînţeles că a rămas”, a declarat Hermann Gerold, directorul liceului unde a învăţat Iohannis, conform Adevărul.

În 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Colegii de facultate ai lui Iohannis povestesc că președintele a fost „un student de nota zece, respectuos”.

„Klaus Iohannis a parcurs-o fără efort, cu note foarte mari, fără niciun fel de probleme”, povesteşte Caius Bulea, coleg de grupă cu Klaus Iohannis.

„În anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise”, conform presidency.ro.

Ca profesor, Klaus Iohannis este descris de elevi ca fiind  foarte corect.

„Era foarte corect. Nu umfla notele, dar nici nu te pedepsea inutil. Cât luai, atât meritai. Nimeni nu i-a contestat vreodată vreo lucrare de control”, a spus o fostă elevă, conform Antena3.

Viorica Dăncilă n-a luat treapta a II-a

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă este absolventă a Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, studii pe care le-a terminat în 1988. Premierul mai are și un master în Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din Bcuurești.

Înainte de facultate, Dăncilă a studiat la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești, pe timpul claselor a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980. La susținerea „treptei I”, premierul nu a reușit să intre la clasele de matematică fizică, motiv pentru care a intrat într-o clasă de profil industrial.

Conform curentul.info, eleva Dăncilă nu a rămas la liceul Mihai Viteazul. După treapta a II-a, premierul s-a mutat din clasa a X-a la liceul Energetic din Ploiești. Potrivit acelorași surse, după absolvirea studiilor premierul Dăncilă a încercat să intre la Facultatea Politehnică din București, însă a picat examenul de admitere. Un an mai târziu Dăncilă a fost admisă la facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești.

În perioada 1997–1998  Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle, Teleorman. 

Dan Barna, licențiat în Drept

Candidatul USR la alegerile prezindențiale, Dan Barna a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor europene, fiind expert în domeniu.

Dan Barna a absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, după care a pelcat la București pentru a studia Dreptul. Acesta a absolvit, în anul 1998, Facultatea de Drept a Universității București.

Președintele USR a urmat, în perioada februarie–iulie 2000, un Curs de formare de formatori la International Development Law Institute din Roma, iar în 2003, a obținut un master în Management de proiect din partea Universității Politehnica din București. Barna a mai studiat, în 2009, Managementul proiectului la Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG și Abilități de prezentare și metode de învățare în cadrul aceleiași instituții. Acesta este în prezent, printre altele, conferenţiar universitar doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Theodor Paleologu, școlit la Sorbona

Theodor Paleologu este diplomat, om de cultură și om politic. Din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a fost ministru al Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național în Guvernul Emil Boc I, demis prin moțiune de cenzură. Până în decembrie 2009 a deținut interimatul acestui post.

Născut la 15 iulie 1973, la București, este fiul regretatului scriitor Alexandru Paleologu, fost ambasador al României în Franța și fost senator PNL vreme de 12 ani.

Este licențiat în filosofie, la Sorbona, iar în 2001 și-a dat doctoratul în studii politice la Paris și Munchen. Theodor Paleologu a fost ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.

Cu toate acestea, Theodor Paleologu spune că nu a fost un elev premiant atât timp cât a studiat în Romania.

„Eu nu eram premiant, pentru că aveam oroare de învăţământul românesc de dinainte de 1989. Cei care vă spun că era grozav mint sau nu ştiu ce spun. Era o închisoare şcoala românească. Aveam oroare de ea, iar în Franţa am simţit că înfloresc. Era o şcoală catolică, foarte strictă, foarte disciplinată. Însă am simţit, efectiv, că înfloresc, iar calităţile mele erau puse în valoare şi erau apreciate, ceea ce în România nu se întâmpla”, a precizat Theodor Paleologu într-o discuţie cu tinerii interesaţi de studii în străinătate.

Între 1998-2001 a devenit doctor în studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris, urmând în aceeași perioadă și cursurile Ludwig-Maximilians Universitat din Munchen. Între 1992 și 1998 a urmat cursurile Universității Sorbona din Paris, unde și-a luat și licența.  Din 2003 este directorul Universității de Vara în cadrul European College of Liberal Arts din Berlin

sursa foto: Inquam Photos

 

Comentarii


  • De ce nu scrieti despre faptul ca elevul sub-mediocru Paleologu nu a fost in stare sa intre la admitere in universitatea romaneasca, motiv pentru care tatane-su l-a trimis sa faca o scoala cu plata in Franta, avand desigur foarte multi bani? Dar despre ceilalti 10 catindati de ce nu scrieti?

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *