Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt în Ucraina, de la începutul invaziei / Blinken: Rusia eșuează în obiectivele sale de război

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 aprilie 2022

Duminică, 24 aprilie, a avut loc prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt în Ucraina, de la începutul invaziei Federației Ruse. Este vorba despre secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care s-au deplasat la Kiev, unde au avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Deși vizita a avut loc duminică, Statele Unite au confirmat întâlnirea abia luni, după ce cei doi oficiali au părăsit Ucraina, din motive de siguranță. De altfel, tot luni, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă în care au dat detalii despre discuțiile avute cu miniștrii și președintele Ucrainei.

De asemenea, cei doi oficiali s-au întâlnit și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cu ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, dar și cu ministrul de Interne Denys Monastrysky pentru discuții bilaterale extinse, potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că el și secretarul apărării, Lloyd Austin, au petrecut aproximativ trei ore cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu echipa sa.

„Acesta a fost întregul obiectiv al vizitei noastre. Am vrut să ne concentrăm pe munca ce trebuie depusă pentru a analiza planul de bătaie pe care îl avem, cum mergem înainte”, a declarat Blinken reporterilor dintr-o locație din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, dar care nu a fost dezvăluită, din motive de siguranță.

Cei doi oficiali s-au deplasat cu trenul la Kiev, din sud-vestul Poloniei. Odată ajunși în capitala Ucrainei, cei doi au mers direct la palatul prezidențial. Diplomatul american a menționat că „nu au existat prea multe oportunități de a vorbi cu ucrainenii obișnuiți”.

Antony Blinken a mai declarat luni că „o Ucraină independentă și suverană va exista mult mai timp decât va fi Vladimir Putin pe scenă”.

„Concluzia este următoarea. Nu știm cum se va desfășura restul acestui război, dar știm că o Ucraină independentă și suverană va exista mult mai mult timp decât va fi Vladimir Putin pe scenă. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Va continua până când Ucraina va reuși (să învingă Federația Rusă – n.red.)”, a punctat Blinken.

Blinken a subliniat, totodată, că Rusia „eșuează în Ucraina”. „Rusia a urmărit ca obiectiv să ia suveranitatea (Ucrainei), să îi ia independența. Acest lucru a eșuat. A căutat să își afirme puterea armatei sale, a economiei sale. Bineînțeles că vedem exact opusul”, a mai afirmat diplomatul.

La rândul său, Austin a precizat, referindu-se la discuția cu președintele Zelenski, că a fost „o întâlnire foarte productivă” și o „sesiune interesantă”.

„Am fost foarte bucuroși să avem această oportunitate. În timpul întâlnirii, i-am exprimat președintelui cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea atâtor civili și, bineînțeles, pentru pierderea acelor trupe curajoase care au făcut o treabă magnifică pentru a respinge forțele rusești. Ne-am exprimat, de asemenea, admirația pentru profesionalismul lor și pentru angajamentul lor de a-și apăra democrația”, a declarat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

El a mai menționat că nevoile Ucrainei se schimbă pe măsură ce natura conflictului evoluează, în parte pentru că majoritatea luptelor s-au mutat în estul țării.

„Așa că (ucrainenii) au nevoie de arme cu rază lungă de acțiune. I-ați auzit exprimându-și nevoia de tancuri. Și facem tot ce putem pentru a le oferi tipurile de sprijin, tipurile de artilerie și muniții care vor fi eficiente în această etapă a luptei.

Ați văzut ce am făcut aici de curând cu o sprijinul recent de 800 de milioane de dolari oferit de președinte (Joe Biden – n.red.), care ne permite să furnizăm cinci batalioane de obuziere 155, sute de mii de cartușe de artilerie, așa că îi angajăm și pe partenerii noștri din alte țări pentru același tip de capacitate”, a declarat Austin.

Oficialul a spus că a primit „indicii” că „multe țări vor furniza, de asemenea, muniții și obuziere suplimentare”. „Așa că vom face presiuni cât de mult putem, cât de repede putem pentru a le oferi ceea ce au nevoie”, a mai dat asigurări acesta.

Mesajul lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 25 aprilie, că apreciază „asistența fără precedent a Statelor Unite pentru Ucraina”.

Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma unei întâlniri la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui (Joe) Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru conducerea sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. Îl vedem. Îl simțim”.

Zelenski a discutat, de asemenea, despre consolidarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, se mai arată în comunicat.

„Înțelegem care ar trebui să fie următorii pași pe această cale. Și ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri”, a declarat liderul de la Kiev, citat în document.

Foto: Facebook/ U.S. Department of State

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *