Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima rectificare bugetară adoptată de CGMB în era Nicușor Dan: Datoria Termoenergetica scade cu 300 de milioane de lei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2020

Consiliul General al Municipiului București a adoptat în ședința de marți un proiect de rectificare bugetară care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente acordate de PMB, dar și diminuarea datoriei către ELCEN a Termoenergetica, potrivit Agerpres

Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilităţi – adulţi şi copii – şi celelalte pe care le cunoaşteţi, pentru nou-născuţi, pentru femei însărcinate, pentru familii monoparentale şi pentru limitarea abandonului şcolar. Se acordă de către PMB toate aceste stimulente, însă limita prevăzută în buget a fost deja atinsă şi a fost nevoie ca noi să extindem această limită. De asemenea, limita a fost atinsă pentru subvenţia la căldură şi pentru subvenţia pentru transportul public”, a menționat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a precizat că datoria pe care Termoenergetica o are către ELCEN va fi diminuată de la 450 de milioane de lei la 150 de milioane de lei, prin mecanismul SWAP de compensare.

Aurelian Bădulescu a reacționat, spunând că PSD va ataca această decizie în instanță.

Aţi înţeles să ascundeţi prin acest raport de specialitate o manevră tehnică pe care dumneavoastră vreţi să o faceţi, în complicitate cu cei care v-au ajutat să ajungeţi primar, respectiv cei de la Ministerul Finanţelor, acel giumbuşluc financiar prin care eu am înţeles că nu mai vin banii pe care îi datora Guvernul Primăriei, ci din acte, dintr-o manevră – să spunem, tehnică – ajung practic în puşculiţa ELCEN, în felul acesta îndepărtându-ne de la legea bugetului de stat şi de la ordinea de priorităţi. Trebuie să înţelegeţi că bugetul Municipiului Bucureşti are o serie de arierate, pe care noi trebuie să le achităm. (…) Ştiu că v-aţi consultat îndelung cu ministrul Finanţelor, însă vă rog să aveţi în vedere (…) consilierii PSD vor ataca în instanţă această chestiune”, a afirmat Aurelian Bădulescu.

În replică, Nicușor Dan i-a explicat lui Bădulescu că datoria Primăriei față de Termoenergetica o să scadă la 150 de milioane.

Acolo unde spuneţi că o să atacaţi, e vorba de 300 de milioane pe care, prin mecanismul SWAP de compensare, Guvernul i-a acordat Bucureştiului din datoria pe care o are către Termoenergetica. Deci, practic, din acest moment, datoria către Termoenergetica, care era undeva la 450 de milioane de lei, a ajuns undeva la 150 de milioane de lei, prin acest mecanism de compensare”, este explicația lui Nicușor Dan.

Veniturile la bugetul local urmează să se diminueze cu 191 de milioane de lei, iar cheltuielile PMB scad cu 242 de milioane de lei.

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București primește 54 de milioane de lei, iar Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale primește 39 de milioane lei.

Șeful ASSMB, Vasile Apostol, a precizat că o parte din această sumă se va duce pentru a crește capacitatea ATI a spitalelor din Capitală.

Administrația Străzilor își va diminua cheltuielile cu 40 de milioane de lei, Centrul pentru Seniori cu 3,1 milioane de lei, Clubul Sportiv Municipal București cu 8,9 milioane de lei, iar Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public cu 22,6 milioane de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/prima-rectificare-bugetara-adoptata-de-cgmb-in-era-nicusor-dan-datoria-termoenergetica-scade-cu-300-de-milioane-de-lei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/prima-rectificare-bugetara-adoptata-de-cgmb-in-era-nicusor-dan-datoria-termoenergetica-scade-cu-300-de-milioane-de-lei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *