Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O lună de la intrarea României în Schengen cu granițele aeriene și maritime/ Situația din aeroporturi

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 1 mai 2024 Etichete: , ,

Se împlinește o lună de la intrarea României în Schengen cu granițele aeriene și maritime. Polițiștii de frontieră au renunțat la controlul de frontieră pentru călătorii către și dinspre statele Schengen, însă continuă să efectueze verificări punctuale pentru a menține securitatea și a preveni activități ilicite.

În această perioadă, structurile Ministerului Afacerilor Interne au efectuat pesre 145.000 de verificări în aplicația eDAC, folosind dispozitive mobile pentru a accesa bazele de date românești și cele din Spațiul Schengen. Aceste verificări au fost realizate pentru a asigura valabilitatea condițiilor și documentelor de călătorie ale persoanelor.

Potrivit comunicatului oficial al Poliției de Frontieră, „începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Însă, lucrătorii noștri, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor”.

Incidente la controlul de securitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă au legitimat un bărbat nepalez care intenționa să călătorească către Belgrad, Serbia. Acesta era în ședere ilegală în România, deși avea permis de ședere valabil, deoarece contractul său individual de muncă încetase de peste 90 de zile. Călătoria i-a fost întreruptă și a fost preluat de o echipă operativă din cadrul IGI.

Pe 29 aprilie 2024, polițiștii de frontieră de la Aeroportul Timișoara au legitimat o familie de cetățeni români care doreau să călătorească către Roma, Italia. Verificările au arătat că documentele de călătorie ale copiilor erau expirate, astfel că ieșirea familiei din țară a fost oprită. Compania aeriană a fost informată și familia a fost condusă în zona publică.

Poliția de Frontieră anunță, în încheierea comunicatului, că echipele de control din cadrul MAI „vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii