Sunday, May 9, 2021
Jurnalism corect


Prima instanță care suspendă parțial activitatea, din cauza numărului de infectări | Ministrul Predoiu discută cu CSM despre posibile măsuri

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 11 noiembrie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va avea o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul creșterii numărului de cazuri din instanțe și parchete. Marți, Predoiu a anunțat că doar la nivelul instanțelor au fost depistate peste 500 de cazuri.

Judecătoria Buftea a luat, deja, decizia suspendării cauzelor care nu sunt urgente. Măsura are la bază ”situaţia existentă la nivelul Judecătoriei Buftea constând în infectarea mai multor persoane din cadrul instanţei cu virusul SARS-COV-2, în vederea limitării riscului de infectare a altor persoane (magistraţi, grefieri, avocaţi şi justiţiabili)” și ”creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-COV-2”.

Suspendarea nu oprește prescrierea

O decizie de suspendare a cauzelor care nu reprezintă urgențe, dată de către CSM, nu poate suspenda termenele de prescripție. În timpul stării de urgență acest lucru a fost posibilă prin decretul prezidențial. Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Main News, procedura.

Având în vedere că starea de alertă nu poate fi confundată cu efectele pe care le poate produce starea de urgență și implicit termenele de prescripție nu pot fi suspendate decât prin lege organică apreciem că o soluție de suspendare generală la nivelul tuturor instanțelor de judecată a dosarelor atât civile dar și penale ar fi o soluție greșită având în vedere starea de alertă. În schimb vedem deja instanță precum Judecătoria Buftea care au dispus suspendarea sau mai bine spus ne judecarea anumitor dosare și judecarea Doar a dosarelor urgente însă această soluție a fost luată la nivel de judecătorie poate și la alte instanțe din țară însă nu la nivel general. O variantă prin care s-ar putea dispune suspendarea la modul general în toată țara și la toate nivelele instanțelor de judecată ar fi adoptarea unei hotărâri în acest sens la nivelul CSM, care ar avea efecte cu privire la toate instanțele de judecată dar care nu ar avea posibilitatea să suspende termenele de prescripție nici în materie civilă și nici în materie penală”, a spus Cuculis.

Avocatul consideră că ar trebui pus acces pe partea digitală.

Opinez că există o singură variantă optimă pentru trecerea peste această stare de incertitudine și anume judecarea cauzelor, acolo unde acest lucru este posibil, la distanță, prin schimbarea legislației în materie civilă și procesual civilă dar și prin audierea, susținerea cauzelor și punerea de concluzii prin sistemul de videoconferință. Amintesc faptul că în dezbatere publică și aprobat tacit da către Senat se află un proiect de lege depus de către un deputat independent, un text scris în integralitate pentru situația aceasta deosebită a judecării cauzelor civile la distanță și prin sistemul de videoconferință care, dacă ar intra în vigoare, ar face posibilă judecarea tuturor proceselor civile acolo unde părțile au echipament tehnic în deplină siguranță”, a mai spus avocatul pentru Main News.

Predoiu discută cu CSM

Ministrul Justiției a anunțat, marți, că va avea o discuție cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta va avea loc tocmai în contextul epidemiologic actual, pentru a se stabili noi decizii în ceea ce privește sistemul de justiție.

Peste 500 de cazuri depistate în instanțe

La nivel național, peste 500 de persoane din instanțe au fost depistate, până acum, ca fiind infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, trei au pierdut lupta cu virusul.

În ceea ce privește situația creată de pandemie, pe baza datelor primite, în instanțe avem un număr de 546 de persoane infectate, din care avem 5 cazuri la ATI. Sunt înregistrate, la nivel național, trei decese”, a spus ministrul Justiției, marți.

Întrebat dacă există parchete sau instanțe care riscă să nu mai poată funcționa din cauza infectărilor sau a personalului aflat în izolare, Predoiu a spus că pericolul este mare și că până acum astfel de situații au fost gestionate prin delegări.

La Tribunalul și Judecătoria Sibiu, care funcționează în același sediu, au fost depistate peste 20 de cazuri, de pildă.

CITEȘTE ȘI: Alertă într-o mare instanță din cauza coronavirusului. Grefieri: Se judecă cu ”Covidu” în sală

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW