Prevenirea corupției în rândul parlamentarilor și magistraților. Concluziile noului raport GRECO / Ce recomandă organismul Consiliului Europei
GRECO a publicat miercuri, 25 ianuarie, raportul realizat în urma celei de-a patra runde de evaluare în domeniul prevenirii corupției în rândul parlamentarilor și magistraților. Organismul de monitorizare a luptei anti-corupție a Consiliului Europei susține că trebuie îmbunătățită transparența procesului parlamentar și că trebuie făcut mai mult pentru abordarea conflictelor de interese, în timp ce subliniază că adoptarea Legilor Justiției reprezintă „pași înainte importanți” care trebuie să fie „urmați de un număr de măsuri de implementare”.
GRECO susține că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător 10 din cele 18 recomandări formulate organismul de monitorizare a luptei anti-corupție în sesiunile de evaluare.
„Cu privire la membrii Parlamentului, o uşoară îmbunătăţire a fost constatată prin introducerea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului împreună cu un sistem pentru aplicarea lui şi au fost depuse eforturi pentru abordarea problematicii ridicării imunităţii membrilor Parlamentului”, se arată în concluziile raportului GRECO.
În schimb, organismul Consiliului Europei subliniază că utilizarea procedurilor de urgență ar trebui reduse și că transparența procesului parlamentar ar trebui îmbunătățită în continuare.
„Suplimentar, trebuie făcut mai mult pentru abordarea conflictelor de interese şi introducerea regulilor privind interacţiunea membrilor Parlamentului cu lobbyiştii. În cele din urmă, trebuie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii Parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate”, mai arată sursa citată.
În ceea ce privește domeniul Justiției, GRECO arată că „problema principală” a fost tratată prin desființarea Secției speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Totodată, în raport este menționat că „au fost depuse eforturi” pentru creșterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare „ca răspuns la riscurile de integritate a procurorilor și judecătorilor prin, inter alia, formare și acces la informații”.
„Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa. Adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare”, se mai arată în concluziile raportului GRECO.
RAPORTUL GRECO POATE FI CONSULTAT AICI.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii