Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Prețurile chiriilor din București, în continuă creștere/ Care sunt principalele cauze

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 septembrie 2019 Etichete: ,

În curând începe anul universitar și, odată cu el, cursa studenților pentru a închiria apartamente în București la prețuri convenabile. Costurile diferă în funcție de sezon, oraș și zone. Dacă un apartament cu două camere în zona Floreasca din București se închiriază, la început de toamnă, cu 400-500 de euro pe lună, în zonele periferice, se găsesc apartamente cu două camere la 250 de euro. Costurile ridicate sunt cauzate, spun specialiștii, de îngreunarea condițiilor de obținere a creditului Prima Casă, precum și de începutul de an universitar.

În zona Piața Unirii din Capitală, o garsonieră se găsește la aproximativ 350 de euro. Pe de altă parte, o garsonieră de aceeași dimensiune, în zona Pantelimon, Mega Mall, se poate închiria cu 180 de euro. Prețurile diferă foarte mult și când vine vorba de apartamente cu 3 camere. În Drumul Taberei, un astfel de apartament se închiriază cu 300 de euro, pe când, în Zona Unirii, pe bulevardul Decebal, se poate închiria cu 650 de euro.

Specialiștii spun că piața chiriilor are un plus de cerere în luna septembrie, fiind perioada în care studenții își caută locuințe, iar prețurile cresc. Un alt fenomen care a dus la scumpire este îngreunarea obținerii unui credit.

„Piața chiriilor e sezonieră. Tranzacțiile se fac primăvara și toamna. Are un plus de cerere în luna septembrie, când vin studenții pentru începutul anului universitar, însă, mai există un fenomen anul acesta pe piața chiriilor care este interesant de semnalat și anume faptul că dobânda de piață monetară ROBOR la trei luni pe care se bazează majoritatea creditelor cu dobândă variabilă și succesoarea ei IRCC, au crescut. Să ne amintim că ROBORUL acum mai bine de doi ani era 0,8%, acum e 3,3%.

Un al doilea element este faptul că BNR a limitat gradul de îndatorare la 40% pentru creditele în lei a condus la faptul că opținerea unui credit este mai dificilă și atunci în consecință a scăzut cererea solvabilă de pe piața imobiliară și cei care nu au mai putut să își ia un credit au recurs la varianta închirierii și atunci s-au observat ușoare creșteri pe piața chiriilor din această cauză”, a declarat, pentru mainnews.ro, dr Ion Radu Zilișteanu.

Dacă până anul acesta tinerii puteau apela la programul „Prima Casă” pentru a reuși să își cumpere o casă sau un apartament, în curând lucrurile se vor schimba și vor avea multe obstacole de trecut pentru a reuși să-și achiziționeze propria locuință.

„Cei care sunt la început de drum profesional și care voiau să-și cumpere un apartament puteau apela la programul „Prima Casă”, dar acesta se modifică în „O familie o casă”. Tinerilor le îngrădește accesul, pentru că vor fi limite de venituri nete și o să fie mai mult centrat pe familii decât pe persoane singure. Tinerii la început de drum profesional, care câștigă relativ bine, nu vor mai avea acces la acest program și atunci vor trebui să se îndrepte către creditele ipotecare obișnuite.”, a mai spsus Zilișteanu.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *